Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Umpilisäkkeen tähystysleikkaus nopeuttaa lapsen toipumista

Umpilisäkkeen tähystysleikkaus nopeuttaa lapsen toipumista

13.01.2004
Uutispalvelu Duodecim

Kuopiolaistutkijoiden mukaan lasten umpilisäkkeen poistot kannattaisi tehdä tähystysleikkauksella, sillä lapset toipuvat tuolloin nopeammin kuin perinteisellä tavalla leikatut. Tähystysleikkauksessa ihoon tehdään vain pieni haava, jonka kautta leikkaus suoritetaan valaisevan tähystimen avulla.

Menetelmän haittapuolena on pidetty sen kalleutta, mutta Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan tähystys olisi vain 53 euroa kalliimpi kuin perinteinen leikkaus. Vaikka itse leikkaus onkin perinteistä kalliimpi, kustannukset tasaantuvat hieman lyhyemmän sairaalassaolon ansiosta. Tähystysleikkauksen läpikäyneet toipuivat muutenkin nopeammin ja he palasivat kouluun keskimäärin päivän muita aikaisemmin. He pystyivät myös esimerkiksi urheilemaan jo 11 päivää leikkauksesta, mikä oli 5 päivää muita varhaisemmin. Toisaalta saman lehden pääkirjoituksessa todetaan leikkaustapojen erojen olevan sen verran pieniä, että kumpikin menetelmä on edelleen käyttökelpoinen.

Laskelmissa otettiin huomioon mm. leikkaussalin ja vuodepaikan kustannukset sekä henkilökunnan palkat, laitteiston hinta ja lääkkeet. Tähystysleikkauksissa ei käytetty kertakäyttövälineitä, mikä laski menetelmän kustannuksia.

Tutkimus toteutettiin vuosina 1997-2000 Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa ja siihen osallistui 87 iältään 4-15-vuotiasta lasta, jotka satunnaistettiin joko perinteiseen tai tähystysleikkaukseen. Tutkimusryhmää johti Hannu Lintula.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine 2004;158:34-37)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/158/1/34

Umpilisäkkeen poisto on yksi yleisimmistä lapsille tehtävistä leikkauksista ja joka vuosi arviolta noin 3 suomalaislasta tuhannesta läpikäy sen.