Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Imppaajan aivot voivat parantua

Imppaajan aivot voivat parantua

01.03.2004
Uutispalvelu Duodecim

Bensiinin imppaaminen aiheuttaa australialaistutkimuksen mukaan aivokuoren ja tyvitumakkeiden toimintahäiriöitä, mutta nuo häiriöt voivat vähitellen korjaantua imppaamisen lopettamisen jälkeen. Vakavampia vauriota syntyy sen sijaan kroonisille lyijypitoisen bensiinin haistelijoille, jotka ovat jo joutuneet sairaalahoitoon imppaamisesta johtuvan lyijyenkefalopatia takia. Heille seurauksena voi olla lisäksi vakavampia oireita aiheuttavia pikkuaivojen ja aivorungon toimintahäiriöitä, jotka eivät välttämättä korjaannu ajan kanssa.

Lyijyenkefalopatia on lyijymyrkytyksestä johtuva aivotauti, johon liittyy mm. tajunnan heikentymistä, vapinaa, silmien nykimistä ja kouristuskohtauksia. Pahimmillaan tauti on kuolemaksi. ”Lievempi” imppaaminen näkyy yleensä tiedollisina ja tajunnallisina muutoksina kuten muistin ja keskittymiskyvyn heikentymisenä.

Hengitetty lyijy voi aiheuttaa oireita pitkään, sillä lyijy varastoituu vuosikausiksi luihin ja rasvakudoksiin ja liukenee sieltä vähitellen verenkiertoon. Näin ollen lyijypitoisen bensiinin haistelu voi näkyä vielä tänä päivänäkin, vaikka lyijypitoisen bensiinin myynti lopetettiin Suomessa vuonna 1994. Lyijy voi joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttaa oireita jopa 16 vuotta edellisestä haistelukerrasta.

Tutkimukseen osallistuneista 96:sta henkilöstä 22 imppasi jatkuvasti, 24 oli lopettanut imppaamisen yli 6 kuukautta aikaisemmin ja 16 imppasi ja oli joutunut lyijyenkefalopatian takia sairaalaan. Loput 34 eivät olleet impanneet koskaan. Imppaamisen vaikutuksia tutkittiin mittaamalla sakkadisia silmänliikkeitä, joiden avulla voidaan havaita pieniäkin muutoksia aivotoiminnassa.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2004;75:472-476)
http://jnnp.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/75/3/472

Useimmat liuottimet ovat rasvaliukoisia, joten ne imeytyvät nopeasti keskushermostoon. Imppaamisen välittömät vaikutukset tulevat nopeasti ja katoavat muutamassa tunnissa. Käyttäjä tuntee olonsa euforiseksi ja sekavaksi ja hänellä voi olla todentuntuisia hallusinaatioita. Pitkään jatkuva imppaaminen aiheuttaa monia pikkuvaivoja kuten nenäverenvuotoa ja laihtumista, mutta seurauksena voi olla myös maksa- ja munuaisvaurioita sekä mielenterveyshäiriöitä kuten vainoharhaisuutta ja masennusta. Jatkuva imppaaminen johtaa sietokyvyn lisääntymiseen ja riippuvuuteen.