Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Skopolamiinista ehkä kauan kaivattu pikalääke masennukseen

Skopolamiinista ehkä kauan kaivattu pikalääke masennukseen

30.10.2006
Uutispalvelu Duodecim

Matkapahoinvoinnin ehkäisyyn käytettävä skopolamiini saattaa lievittää masennusta jopa kolmen päivän sisällä lääkkeen ottamisesta. Jos nämä Archives of General Psychiatry -lehdessä julkaistut havainnot vahvistetaan lisätutkimuksissa, skopolamiinista voi tulla ensimmäinen pikalääke masennukseen. Tavalliset masennuslääkkeet alkavat tehota vasta 3–4 viikon käytön jälkeen.

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät havaintonsa sattumalta tutkiessaan skopolamiinin vaikutusta masennuspotilaiden kognitiivisiin oireisiin. Havaintonsa innoittamina he tekivät toisen tutkimuksen, jossa skopolamiinin antidepressiivisiä vaikutuksia testattiin 18 masennuspotilaalla.

Potilaat satunnaistettiin joko ryhmään, jossa annettiin ensiksi kolme skopolamiinipistosta (4 mikrogrammaa/ kg) ja sitten kolme pistosta lumelääkettä, tai ryhmään jossa lumepistokset edelsivät skopolamiinipistoksia. Pistosten välissä oli aina 3–5 päivän tauko.

Skopolamiini lievensi masennus- ja ahdistusoireita selvästi enemmän kuin lumelääke kummassakin ryhmässä, ja vaikutus ilmeni alle kolmessa päivässä, osalla jopa nopeammin. Skopolamiinin vaikutus myös jatkui lääkityksen lopettamisen jälkeen, mikä viittaa siihen, ettei oireiden lieveneminen johtunut vain skopolamiinin kaltaisiin lääkkeisiin joskus liittyvistä euforisista vaikutuksista.

Tulokset ovat lupaavia, mutta mm. aineiston pienuuden takia ne on varmistettava lisätutkimuksissa ennen kuin skopolamiiniruiskeita voi harkita käytännön hoitotyöhön.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2006;63:1121–1129)
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/63/10/1121