Etusivu » Eri maiden huumepolitiikalla vähäinen yhteys huumeiden käytön yleisyyteen

Eri maiden huumepolitiikalla vähäinen yhteys huumeiden käytön yleisyyteen

10.07.2008
Uutispalvelu Duodecim

Pelkästään tiukka huumepolitiikka ei näyttäisi suojaavan huumeiden käytöltä, sillä maissa joissa on säädetty ankarat huumelait, ei huumeiden käyttö ole sen vähäisempää kuin vapaamman huumepolitiikan maissa.

Tämä käy ilmi Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin kannabiksen, kokaiinin, alkoholin ja tupakan käytön yleisyyttä ja aloitusikää 17 maassa.

Tutkimuksessa huumeiden käytön yleisyyden todettiin vaihtelevan huomattavasti eri maiden välillä. Eniten huumeita ja alkoholia käytettiin tiukan huumepolitiikan maassa Yhdysvalloissa, joka johti tilastoja kokaiinin käytössä sekä yhdessä Uuden-Seelannin kanssa kannabiksen kulutuksessa. Vastaavasti kannabista käytettiin vähiten Aasian maissa sekä kokaiinia ja alkoholia Kiinassa, Afrikassa ja Lähi-idän maissa.

Eroista huolimatta kaikissa maissa huumeiden käytön havaittiin olevan sitä yleisempää mitä nuorempaa sukupolvea tarkasteltiin. Lisäksi ensimmäisten huumekokeilujen todettiin ajoittuvan yhä useammin pitkälle varhaisaikuisuuteen. Mielenkiintoista oli myös se, että vaikka miesten todettiin yhä käyttävän huumeita naisia useammin, sukupuoliero on tasoittumassa nuoremmissa ikäpolvissa.

Uutispalvelu Duodecim
PLOS Medicine 2008 5(7):e141
http://medicine.plosjournals.org/perlserv/?request=getdocument&doi=10.1371/journal.pmed.0050141