Etusivu » Alexander-tekniikka voi auttaa selkävaivoihin

Alexander-tekniikka voi auttaa selkävaivoihin

21.08.2008
Uutispalvelu Duodecim

Jatkuvista selkäkivuista kärsivät saattavat saada pitkäaikaista apua Alexander-tekniikasta, käy ilmi brittitutkimuksesta. Tekniikka osoittautui paremmaksi kuin hieronta tai tavanomainen hoito.

Alexander-tekniikka on noin sata vuotta vanha hoitomenetelmä, jossa kartoitetaan yksilön tapa seistä, liikkua ja käyttää tuki- ja liikuntaelimiä, ja yritetään korjata mm. niska- ja selkäjännitystä aiheuttavat tavat. Tavoitteena on löytää yksilölliset keinot, joilla potilas voi hoitaa itseään.

Tutkimuksessa 579 pitkäaikaisista tai toistuvista selkäkivuista kärsivää ohjattiin tavalliseen hoitoon, kuuden kerran hierontaan tai kuuden tai 24:n kerran Alexander-tekniikkakurssille. Puolet osallistujista sai lisäksi liikuntareseptin, jolla kannustettiin kävelemään puoli tuntia viidesti viikossa.

Vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta tavallista hoitoa saaneet potilaat arvioivat selkänsä kipuilleen 21 päivänä edeltävän kuukauden aikana.

24:n kerran Alexander-tekniikkakurssin käyneillä oli 18 kipupäivää vähemmän, kuuden kerran kurssin käyneillä kymmenen päivää vähemmän ja hierontaryhmäläisillä seitsemän päivää vähemmän kuin tavallista hoitoa saaneilla verrokeilla.

Kuuden kerran Alexander-kurssi yhdistettynä liikuntaan liittyi vain kolmanneksen huonompaan tulokseen kuin 24 kerran kurssi, joten lyhytkin opetus näyttäisi riittävän useimmille. Tulokset viittaavat myös siihen, että vaikka hieronnasta on joillekin apua, apu jää usein lyhytaikaiseksi.

Tuloksista ei välttämättä saa oikeaa kuvaa, koska Alexander-tekniikkaa ei verrattu erilaisiin liikuntamuotoihin, joiden on todettu lievittävän selkäkipuja. Ennen brittien tutkimusta Alexander-tekniikan soveltuvuutta selkäkipujen hoitoon ei ole myöskään selvitetty kuin yhdessä pienessä tutkimuksessa, jossa suotuisia vaikutuksia todettiin lyhyellä aikavälillä. Asiaa pitääkin tutkia lisää.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2008;337:a884)
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/337/aug19_2/a884