Etusivu » Yleinen rasvahappo saattaa lisätä haavaisia paksusuolitulehduksia

Yleinen rasvahappo saattaa lisätä haavaisia paksusuolitulehduksia

27.11.2009
Uutispalvelu Duodecim

Muun muassa kasviöljyjen ja punaisen lihan sisältämä linolihappo voi altistaa haavaiselle paksusuolitulehdukselle. Sitä ravinnostaan paljon saavat sairastuvat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut, osoittavat Gut-lehdessä julkaistut tulokset.

Jos linolihapon ja paksusuolitulehduksen yhteys osoittautuu kausaaliseksi, voi runsas linolihapon saanti selittää jopa kolmanneksen sairastumisista, tutkijat laskevat. Tutkimuksessa ei mainita miten paljon linolihappoa pitää nauttia, jotta riski suurenee.

Linolihappo muuttuu elimistössä arakidonihapoksi, jonka aineenvaihduntatuotteista osa edistää tulehdusten syntyä. Arakidonihappoa löydetään runsaasti haavaista koliittia sairastavien paksusuolen limakalvoilta, joten yhteys on biologisesti uskottava.

Linolihappo on elimistölle välttämätön rasvahappo ja sillä on myös positiivisia vaikutuksia, joten vaikka nyt saadut tulokset varmistettaisiin, sitä ei tule jättää ruokavaliosta.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 200 000 henkilön ruokavaliotietoja, jotka oli kerätty osana suurta eurooppalaistutkimusta. Keskimäärin nelivuotisen seurannan aikana 126 osallistujaa sairastui haavaiseen paksusuolitulehdukseen. Jokaista sairastunutta kohden valittiin neljä tervettä verrokkia.

Haavaista paksusuolen tulehdusta sairastaa noin kolme suomalaista tuhannesta. Se aiheuttaa kramppimaisia vatsakipuja ja viikkokausia kestäviä, usein verisiä ripuleita. Ajan myötä sairaus voi altistaa syövälle.

Uutispalvelu Duodecim
(Gut 2009;58:1606–1611)
http://gut.bmj.com/cgi/content/abstract/58/12/1606