Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Euroopan tuhkarokkoepidemia mahdollisesti laantunut - Romania suurin poikkeus

Euroopan tuhkarokkoepidemia mahdollisesti laantunut - Romania suurin poikkeus

15.05.2012
Uutispalvelu Duodecim

Euroopassa viime vuosina riehunut tuhkarokkoepidemia on todennäköisesti alkanut laantua. Tartunnat silti lisääntyvät Romaniassa ja Iso-Britanniassa, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen raportti osoittaa.

Muutos lähivuosiin on huomattava, sillä kuluvan vuoden tammi–helmikuussa EU- ja EEA-maissa todettiin yhteensä vain 1 450 tuhkarokkotapausta, kun vuosina 2011 ja 2010 tapauksia raportoitiin 5 700. Suomessa todettiin alkuvuodesta vain yksi tuhkarokko.

Tartunnat ovat vähentyneet lähes joka maassa, mutta poikkeuksen muodostavat Iso-Britannia, missä tuhkarokkotapaukset lisääntyivät vuoden 2011 64:stä 84:ään, sekä Romania, missä 816 lasta sairastui alkuvuodesta. Romanian muutos on suuri, sillä viime vuonna tapauksia oli vain runsaat 300. Tällä hetkellä yli puolet Euroopan tuhkarokkotapauksista todetaan Romaniassa.

Sairastuneista lapsista 83 prosenttia oli rokottamattomia. Lopuista 17 prosentista, jotka olivat sairastuneet rokotuksesta huolimatta, valtaosa oli saanut vain yhden rokotuksen vaadittavan kahden pistoksen sijaan. Jos lapsi saa asiaankuuluvat kaksi rokotuspistosta, saa hän 98-prosenttisen suojan tuhkarokkoa vastaan, tutkijat muistuttavat.

Euroopan alueen maat ovat sitoutuneet kitkemään tuhkarokon vuoteen 2015 mennessä. Tämä onnistuu, kun väestöstä 95 prosenttia rokotetaan asianmukaisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(ECDC 2012;10:8 May 2012)
http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=880