Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Lievä lihavuus ei välttämättä lyhennä elinikää

Lievä lihavuus ei välttämättä lyhennä elinikää

04.01.2013
Uutispalvelu Duodecim

Tuoreen tutkimuksen perusteella vähäinen lihavuus ei lisää kuolleisuutta samalla tavoin kuin huomattavampi liikalihavuus. Lievästi ylipainoiset saattavat jopa elää keskimäärin hieman pitempään kuin normaalipainoiset.

Yhdysvaltalaisessa JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes 2,9 miljoonan henkilön terveystietoihin, jotka kerättiin 97 eri tutkimuksesta.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella lievästi lihavien riski kuolla tutkimusten seuranta-aikojen kuluessa oli noin kuusi prosenttia pienempi kuin normaalipainoisten. Lihavuus alkoi lisätä kuolleisuutta vasta, kun painoindeksi oli yli 35, mikä tarkoittaa esimerkiksi 170-senttiselle vähintään sadan kilon painoa ja 180-senttiselle vähintään 113 kiloa. Näin runsas lihavuus liittyi 29 prosenttia suurempaan riskiin kuolla seurannan aikana.

Tulokset eivät kumoa laajaa tutkimusnäyttöä, jonka mukaan ylipaino lisää monien sairauksien kuten diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että liikakilojen vakavimmat haitat saa vasta, kun ylipainoa on runsaasti.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:71–82)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555137#Abstract