Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Elintasosairaudet yleistyneet hurjasti Kiinassa

Elintasosairaudet yleistyneet hurjasti Kiinassa

23.10.2008
Uutispalvelu Duodecim

Kiinalaisten elintason nousu ja sen myötä omaksutut epäterveelliset elämäntavat ovat johtaneet sydänsairauksien ja muiden pitkäaikaissairauksien huolestuttavaan yleistymiseen. Lancet-lehdessä kirjoittavat kiinalaistutkijat kehottavatkin viranomaisia pikaisesti puuttumaan lisääntyneeseen tupakointiin ja liialliseen rasvan ja suolan käyttöön, jotta kehitys saataisiin käännettyä.

Kiinalaisten odotettavissa oleva elinikä piteni hurjasti vuosina 1950–1990 lähinnä, koska monet tartuntataudit saatiin kuriin. Kehityksen on nyt katkaissut sydän- ja verisuonitautien, keuhkoahtaumataudin ja syöpien yleistyminen. Näihin tauteihin kuolee nykyään kolme neljästä kiinalaisesta, kun 70-luvulla ne aiheuttivat vain puolet kuolemista.

Elintason nousun myötä kiinalaiset ovat alkaneet syödä entistä enemmän rasvaa. Kaupungeissa rasvankulutus on lisääntynyt neljänneksen ja maaseudulla jopa kaksinkertaistunut sitten 80-luvun. Myös lihaa ja suolaa syödään entistä enemmän, mikä luultavasti selittää verenpainetaudin yleisyyden. Lähes viidennes kiinalaismiehistä on verenpaineongelmaisia. Myös ylipainoisuus on lisääntynyt.

Rasva, suola ja ylipaino ovat suuria terveysriskejä, mutta tupakointi on Kiinassa näitäkin suurempi terveysongelma. Kiinalaismiehistä tupakoi jopa kuusi kymmenestä, mikä tarkoittaa, että kolmannes maailman tupakoitsijoista on kiinalaisia miehiä. Jos he jatkavat samaan malliin, 100 miljoonaa kiinalaismiestä kuolee tupakkaan vuoteen 2050 mennessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Online 20.10.2008;DOI:10.1016/S01406736(08)61366-5)
www.lancet.com