Etusivu » Endometrioosi

Endometrioosi

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Nimi kuvastaa sairautta: kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. Estrogeeni vaikuttaa pesäkkeiden kasvuun. Munasarjojen erittämän estrogeenin lisäksi myös endometrioosipesäkkeet itse tuottavat estrogeenia. Periaatteessa endometrioosia voi olla missä tahansa vatsaontelossa tai jopa sen ulkopuolella.

Endometrioosi on yleinen sairaus, jota esiintyy ehkä noin 10 %:lla naisista, mutta sen perussyytä ei tunneta. Yksi mahdollinen selitys on se, että kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisten yhteydessä munanjohtimien kautta vatsaonteloon ja kiinnittyy vatsakalvon pintaan kohdun limakalvon tapaiseksi kudokseksi. On mahdollista, että endometrioosipotilailla elimistön normaali immuunijärjestelmä on jollakin tavalla häiriintynyt mahdollistaen endometrioosin kehittymisen. Tiedetään myös, että tautiriski on jopa 7-kertainen, mikäli sukulaisella on endometrioosia. Endometrioosi saattaa oireilla jo teini-ikäisenä.

Oireet

Limakalvopesäkkeet reagoivat kohdun limakalvon kaltaisesti kuukautiskierron aikana. Tästä aiheutuvat endometrioosiin liittyvät oireet. Tavallisin vaiva on alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia voimistuen vuodon aikana. Endometrioosipesäkkeiden sijainti vaikuttaa kipuoireisiin: ulostamis- tai virtsaamiskipua tai kumpaakin voi esiintyä, samoin yhdyntäkipu (ks. «Yhdyntäkipu»1) on tavallinen oire. Endometrioosiin voi myös liittyä vuotohäiriöitä, yleensä tiputteluvuotoja, harvoin kuukautisvuodon runsastumista. Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuusongelmia (ks. «Naisen lapsettomuus»2).

Taudin toteaminen

Oireet antavat viitteitä diagnoosista. Gynekologisessa sisätutkimuksessa tavallisin löydös on kipu ja arkuus kohdun takapinnalla, mutta gynekologinen tutkimus voi olla täysin normaali lievässä taudissa. Kohdun takapinnalla voi esiintyä voimakkaasti aristavia nystyröitä, jotka joskus tuntuvat vain peräsuolen kautta tunnustellen. Jos endometrioosiin liittyy ns. suklaakysta eli munasarjan sisälle on kasvanut endometrioosia, voi munasarja olla sisätutkimuksessa selvästi suurentunut. Endometrioosikysta löytyy helpoimmin kaikututkimuksen (ks. «Gynekologinen kaikututkimus»3) avulla. Lantion alueen magneettitutkimus (MRI) on tarpeellinen, jos epäillään ns. syvää endometrioosia eli pesäkkeitä, jotka sijaitsevat emättimen ja peräsuolen välissä tai suoliston pinnalla. Myös ennen leikkausta magneettitutkimus voi olla aiheellinen, jotta voidaan varautua leikkauksen laajuuteen.

Varmuudella endometrioosi ja sen laajuus voidaan arvioida vatsaontelon tähystysleikkauksessa. Lääkäri voi aloittaa lääkehoidon oireiden perusteella ilman tätä laparoskopiassa varmistettua diagnoosia. Virtsaamis- ja ulostamiskipujen yhteydessä tehdään tarvittaessa virtsarakon tähystys (kystoskopia) ja suolitähystys (sigmoidoskopia). Tutkimukset ovat aiheelliset, jos virtsan tai ulosteen mukana näkyy verta.

Hoito

Hoito suunnitellaan oireen ja tavoitteen mukaan. Kipuoireita voidaan aluksi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Vaikeassa endometrioosissa hoidon valintaan vaikuttaa, hoidetaanko joko kipuja tai lapsettomuutta; molempien samanaikainen hoito voi olla hankalaa.

Endometrioosikipua hoidetaan munasarjojen estrogeenineritystä vähentävillä lääkkeillä, ja usein pyritään vuodottomuuteen. Kivun hoitoon tarkoitetut hormonaaliset lääkkeet estävät raskaaksi tulon, eikä niitä suositella lapsettomuuspotilaalle. Yhdistelmäehkäisypillerit (ks. «Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy)»4) ovat hyvä hoitovaihtoehto: ne vähentävät kipuja, tasoittavat vuotoja ja monesti myös estävät endometrioosin pahenemisen. Ehkäisypillereitä voidaan käyttää myös jatkuvana hoitona, ilman taukoviikkoja, jolloin vuodot jäävät pois. Myös hormonikierukalla (ks. «Hormonikierukka»5) voidaan tehokkaasti hoitaa endometrioosiin liittyviä oireita. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit (ks. «Minipillerit ja muut pelkkää progestiinia sisältävät ehkäisymenetelmät»6) ovat yksi vaihtoehto, erityisesti jos estrogeenia sisältävät yhdistelmäpillerit ovat vasta-aiheisia.

Muita hormonihoitovaihtoehtoja ovat jatkuva keltarauhashormonihoito tai ns. GnRH-analogien käyttö. Keltarauhashormoneja on useita. Niitä käytetään jatkuvana tablettihoitona. Tavoite on saada vuodot loppumaan, ja samalla vähennetään munasarjojen estrogeenieritystä. GnRH-analogit ovat pitkävaikutteisina pistoksina tai lyhytvaikutteisina nenäsumutteina käytettäviä lääkkeitä, joilla tilapäisesti lamataan aivolisäkkeen toimintaa. Silloin munasarjatoiminta hiljenee, estrogeenitasot laskevat ja kuukautisvuodot jäävät pois. Koska lääkitys aiheuttaa vaihdevuosia vastaavan estrogeenipuutostilan, vaihdevuosioireiden ja osteoporoosiriskin takia lääkitystä suositellaan vain puoleksi vuodeksi. Jos pidempiaikainen hoito on tarpeen, sen rinnalle voidaan antaa hormonikorvaushoitoa. Lääkehoidoilla ei kuitenkaan voida endometrioosia parantaa. Koska hormonihoitoihin liittyy sivuoireita, uusia lääkehoitoja kehitetään koko ajan.

Leikkaushoito on aiheellinen, jos oireet eivät helpotu lääkehoidolla, jos esiintyy vaikeita ulostamis- tai virtsaamisvaivoja tai jos munasarjasta on löytynyt iso endometrioosikysta. Jos tähystysleikkaus on tehty vatsakipujen syyn selvittelyn yhteydessä, pyritään samalla löytyneet endometrioosipesäkkeet myös poistamaan tai tuhoamaan polttamalla. Jos raskaus ei ole suunnitteilla, joskus leikkauksen jälkeen aloitetaan hormonihoito, ja tällä pyritään estämään tai siirtämään taudin uusiutumista. Tavallisimmat vaihtoehdot ovat hormonikierukka ja yhdistelmäehkäisypilleri.

Jos ongelmana on lapsettomuus, leikkauksen vaihtoehtona on koeputkihedelmöityshoito (ks. «Koeputkihedelmöitys»7).

Erittäin vaikeassa endometrioosissa harkitaan kohdun ja munasarjojen poistoa ja tarvittaessa virtsarakon tai suolen typistysleikkausta (resektiota).

On hyvä muistaa, että endometrioosi rauhoittuu joskus myös itsestään eli pesäkkeet arpeutuvat. Endometrioosipotilas voi tulla raskaaksi ilman mitään hoitoja, ja raskauden jälkeen oireet eivät välttämättä uusi. Vaihdevuosien myötä endometrioosi lähes aina rauhoittuu.

Ehkäisy

Endometrioosin syntyä ei voi estää, mutta sen oireita ja kasvua voi ehkäistä käyttämällä ehkäisypillereitä. Myös hormonikierukka näyttää estävän endometrioosin pahenemista. Raskaudet ja pitkä imetysaika vähentävät endometrioosin riskiä.

Lisää tietoa: Endometrioosiyhdistys ry

Käytettyjä lähteitä

Härkki P. Endometrioosi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.7.2018.

Härkki P, Heikkinen A-M, Setälä M. Endometrioosin nykyhoito. Duodecim 2011;127:1837–47 «/xmedia/duo/duo99751.pdf»1

Kössi J, Setälä M. Laparoskooppinen endometrioosikirurgia parantaa elämänlaatua ja seksuaalitoimintoja. Duodecim 2013;129(7):681–3 «/xmedia/duo/duo10901.pdf»2.