Etusivu » Aknetaudit

Aknetaudit

Lääkärikirja Duodecim
8.6.2015
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Akne on talirauhasen tulehdus, jossa tulehduksen aiheuttavat ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit, ennen kaikkea Propionibacterium acnes. Muita tekijöitä aknen synnyssä ovat talirauhasten tavallista suurempi koko ja talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Tukkeumien tavallisin syy on talista ja kuolleista ihosoluista koostuvien komedojen (”ihomatojen”) muodostuminen.

Perimä vaikuttaa voimakkaasti sekä komedojen että aknen syntyyn. Myös hormonit, muun muassa ehkäisypillerit vaikuttavat aknen puhkeamiseen siten, että nuoruusiän akne voi lieventyä, tai ne voivat siirtää aknen jopa yli 30-vuotiaan taudiksi. Tavallinen akne alkaa yleensä 12–16-vuotiaana. Se voi ilmestyä vielä aikuisiässäkin.

Erilaisia aknesairauksia

Komedot ja komedoakne (ks. «”Ihomato” (komedot ja komedoakne)»1) ovat usein ensimmäinen merkki varsinaisesta aknesta. Märkäpäitä esiintyy eniten otsassa ja ohimoissa, monilla muuallakin kasvoissa. Useille kehittyy tavallinen akne. Tavallista aknea (ks. «Tavallinen akne»2) on yleisimmin poskissa ja muuallakin kasvoissa, usein hartioissa ja joskus myös rinnassa. Suuremmista märkäpäistä jää arpia. Tavallinen akne kestää joitakin vuosia, joskus toistakymmentä vuotta.

Onteloakne (ks. «Onteloakne (acne conglobata)»3) esiintyy vielä selvemmin suvuittain kuin tavallinen akne. Onteloaknea on pääasiassa miehillä, ja sen pääpaino on selässä. Tauti alkaa murrosiän loppupuolella tai aikuisena ja kestää hoitamattomana tavallisesti noin 50-vuotiaaksi tai jopa sen yli.

Ruusufinni (ks. «Ruusufinni»4) on samantapainen talirauhasten tulehdustauti kuin akne. Sitä esiintyy enimmäkseen 30–60-vuotiailla. Ruusufinnipotilaalla on harvoin ollut nuoruudessaan tavallista aknea. Märkäpäiden lisäksi ruusufinnissä esiintyy pintaverisuonien laajentumia ja lehahtelevaa punoitusta. Tulehdusta ovat joskus bakteerien lisäksi aiheuttamassa talipunkit.

Ruusufinni voi esiintyä myös pelkkänä poskien punoituksena ja pysyvinä hiussuonten laajentumina. Lääketieteessä siitäkin käytetään termiä rosacea, kosmetiikassa nimitystä couperosa. Ruusufinni voi esiintyä pelkästään silmien sidekalvon tulehduksena tai silmäluomien reunojen märkäpäinä.

Perioraalidermatiitti (ks. «Suunympärysihottuma (perioraalidermatiitti)»5) esiintyy pieninä finneinä suupielten ympäristössä ja joskus silmien ulkonurkkien lähellä. Sitä pidetään yleisesti ruusufinnin yhtenä muotona.

Karvatuppitulehdus eli follikuliitti (ks. «Karvatuppitulehdus (follikuliitti)»6) muistuttaa usein siinä määrin aknea, että oikeaan diagnoosiin tarvitaan bakteeriviljely. Syvä karvatuppitulehdus saattaa kehittyä paiseeksi. Kainaloissa, nivustaipeissa, sukuelimissä ja pakaravaossa esiintyvää hikirauhastulehdusta eli hidradenitis suppurativaa (ks. «Märkäinen hikirauhastulehdus eli hidradenitis suppurativa (HS)»7) on aikaisemmin pidetty aknetautina ja tunnettu nimellä acne inversa.