Etusivu » Pigmenttipurppura ja kultajäkälä

Pigmenttipurppura ja kultajäkälä

Lääkärikirja Duodecim
8.1.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Purppura (lat. purpura) tarkoittaa yleensä pistemäisiä tai pieniläiskäisiä verenpurkaumia ihossa. Pigmenttipurppura (purpura pigmentosa) ja kultajäkälä (lichen aureus) ovat tavallisia, useammin aikuisten miesten kuin naisten sairauksia. Ihon hiussuonet tulehtuvat tuntemattomasta syystä niin, että punasoluja pääsee karkaamaan suonista ihon sidekudokseen. Punasolut hajoavat ja niiden rautapigmentti jää sidekudossäikeiden väliin kuukausiksi, vuosiksi, usein loppuiäksi. Sääriturvotus ja voimakas fyysinen rasitus voivat lisätä oireita.

Tauti voidaan jakaa useisiin eri alamuotoihin, mutta raja eri muotojen välillä on liukuva. Sekä pigmenttipurppura että kultajäkälä ovat vaarattomia.

Oireet

Pigmenttipurppurassa ilmestyy puuskittain tavallisesti sääriin, usein reisiin, joskus yläraajoihin ja vartalolle pienitäpläistä verenpurkaumaa (ks. kuva «Pigmenttipurppura»1). Aluksi läiskät ovat punaisia. Päivien ja viikkojen kuluessa ne muuttuvat ensin ruskehtaviksi, lopulta harmahtaviksi. Kultajäkälä on tarkkarajainen, intensiivisemmän värinen läiskä, jonka väri muuttuu pigmenttipurppuran tapaan vihaisen punaisesta ruskeaksi (ks. kuva «Kultajäkälä»2). Läiskä jää melko tummaksi, vaikka uusia verenpurkaumia ei tulisikaan.

Taudin toteaminen

Pigmenttipurppuran diagnoosiin riittää yleensä ihomuutosten ulkonäkö. Verihiutaleiden määrä kontrolloidaan verikokeella. Tarvittaessa otetaan koepala. Kultajäkälässä koepala tarvitaan useammin, sillä sitä voi olla vaikea erottaa punajäkälästä (ks. «Punajäkälä»1) ja joskus psoriaasista (ks. «Psoriaasi»2), jopa alkavasta lymfoomasta.

Itsehoito

Hydrokortisoni- tai muusta kortisonivoiteesta ei ole apua. Jos iho on kovin kuiva, sitä voidaan kosteuttaa perus- tai kosteusvoiteiden avulla. C-vitamiini 1 gramma päivässä kolmen kuukauden ajan saattaa jossain määrin estää uusien verenpurkaumien syntyä, mutta tutkimusnäyttöä asiasta ei ole. Purppuralle altistavaa sääriturvotusta voidaan estää tukisukilla.

Milloin hoitoon?

Pigmenttipurppuran tai kultajäkälän takia ei lääkäriin tarvitse mennä muuten kuin diagnoosin saadakseen. Jos potilaalla on verisuonten kestävyyteen vaikuttavia lääkkeitä, esimerkiksi ulkoinen tai sisäinen tai hengitettävä kortisonilääkitys, niiden osuus on hyvä selvittää yhdessä lääkärin kanssa. Auringonvalo tai valohoito saattavat lieventää oireita.

Ehkäisy

Kun pigmenttipurppuroiden syytä ei tiedetä, sitä voi ehkäistäkään.

Käytettyjä lähteitä

Mehregan D. Pigmented purpuric dermatosis. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1084594-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).