Etusivu » Syntymämerkit

Syntymämerkit

Lääkärikirja Duodecim
7.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Tärkeimmät syntymämerkit ovat tuliluomet, punaviiniluomet ja mansikkaluomet.

Vastasyntyneillä on usein ihossa punaisia, ihonmyötäisiä verisuonimuutoksia (tuliluomi), jotka esiintyvät tavallisimmin nenän varressa, otsassa, yläluomissa, takaraivossa ja niskassa. Erityisesti viime mainittua kutsutaan haikaranpuremaksi ja otsasta löytyvää vastaavaa läiskää enkelin suudelmaksi. Tuliluomet ovat vaarattomia ja häviävät useimmiten muutamassa kuukaudessa tai vuodessa.

Toinen yleinen hiussuonien laajentuma on punaviiniluomi, joka näkyy vastasyntyneellä toisinaan melko laaja-alaisena tumman punaisena läiskänä. Se ei häviä itsestään. Jos siitä on kosmeettista haittaa, muutos voidaan aikanaan poistaa kirurgisesti.

Kolmas ja merkittävin verisuonimuutos on ns. mansikkaluomi (hemangiooma; ks. kuva «Mansikkaluomi»1), joita todetaan muutamalla prosentilla lapsista. Se on normaalisti vaalea ensimmäiset elinviikot, mutta muuttuu sen jälkeen punoittavaksi ja karheaksi, ihon pinnasta koholla olevaksi läiskäksi. Mansikkaluomi muodostuu laajentuneista verisuonista, ja se tavallisesti kasvaa kokoa ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vuoden iästä lähtien muutokset alkavat useimmiten pienentyä, ja viiden vuoden ikään mennessä ne ovat usein kadonneet. Mansikkaluomesta voi toisinaan jäädä pysyvämpi arpimuutos. Joskus harvoin mansikkaluomi kasvaa usean senttimetrin läpimittaiseksi, sijaitsee hankalassa paikassa tai vuotaa verta, jolloin voidaan tarvita lääkehoitoa tai hyvin harvoin kirurgista toimenpidettä.

Verisuonimuutosten lisäksi lapsille kehittyy vähitellen tavallisia pigmenttiluomia, jotka eivät vaadi hoitoa, elleivät ne sijaitse hankalissa paikoissa. Lisää tietoa: ks. artikkeli «Värilliset luomet (pigmenttiluomet)»1.