Etusivu » Säärihaava

Säärihaava

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Säärihaavat ja muut krooniset haavat ovat todellisia ongelmia, koska ne liittyvät usein valtimosairauksiin ja diabetekseen ja reagoivat tavallisesti huonosti hoitoihin. Usein haavojen syitä on useita, esimerkiksi korkea verenpaine, valtimoiden kalkkeutuminen, diabetes, lihavuus ja sydämen vajaatoiminta. Pitkäaikaisia (kroonisia) alaraajahaavoja on 0.1–0.4 %:lla väestöstä. Noin kaksi kolmesta säärihaavasta johtuu laskimoiden huonosta kunnosta, viidennes valtimosairauksista ja kymmenesosa muista syistä.

Laskimoperäinen haava

Laskimoperäinen haavauma sijaitsee tavallisesti säären sisäsivulla nilkan kehräluun yläpuolella (kuva «Krooninen haava sääressä»1). Potilaalla on joko isot suonikohjut tai hänellä on ollut tukos alaraajan syvässä laskimossa. Laskimoitten läpät ovat tuhoutuneet ja paine kohdistuu ihoon. Sääri turpoaa ainakin paikallisesti, valtimoveren virtaus ihoon vaikeutuu ja lopulta iho haavautuu. Laskimohaava on yleensä kivuton, ja se parantuu nopeasti, kun laskimopainetta pienennetään puristussukan tai kimmositeen avulla. Haavan paikallishoitoon tarkoitettuja sidoksia ja paikallishoitovalmisteita on montaa eri tyyppiä. Hoito valitaan tapauskohtaisesti. Joskus haavan hoitoon käytetään ihosiirteitä, laboratoriossa kasvatettuja sidekudossoluja, kärpäsen toukkia tai ns. keinoihoa. Suonikohjut leikataan, kun haava on parantunut.

Valtimoperäinen haava

Valtimoperäinen haava voi olla sääressä tai jalkaterässä. Siihen liittyy usein diabetes (kuva «Diabeetikon säärihaava»2). Haavassa on mustaa, kuollutta kudosta (nekroosia) ja sitä särkee voimakkaasti. Valtimopulssit tuntuvat huonosti. Valtimoiden tilaa selvitetään ultraäänilaitteella ja varjoainekuvauksien avulla ja tukoksia ja ahtaumia avataan mahdollisuuksien mukaan pallolaajennuksella tai verisuonikirurgisilla leikkauksilla. Mikäli valtimoverenkiertoa onnistutaan oleellisesti parantamaan, kipu häviää ja haava parantuu nopeasti.

Diabetekseen liittyvä haava

Diabeteksen seurauksena syntynyt haava on tyypillisesti päkiässä tai kantapäässä, joskus varpaissa (kuva «Diabeettinen haavauma varpaassa»3). Haavan syynä on joko heikentynyt ihohermojen toiminta tai valtimoverenkierron heikentyminen tai molemmat yhdessä. Haavauma alkaa yleensä viattoman näköisestä hiertymästä ja pikkuhaavasta. Haavaumien ehkäisemiseksi pienten hiertymien ja kovettumien hoito on tärkeää, on syytä herkästi kääntyä jalkojenhoitajan puoleen. Syntyneitä haavaumia hoidetaan mm. kävelykipsillä, joka poistaa haava-alueelle kohdistuvan paineen. Diabeteksen jalkaongelmista on oma artikkeli: ks. «Diabeteksen jalkaongelmat ja niiden ehkäisy»1.

Muita syitä

Nekrobioosissa (ks. «Läiskäinen sidekudosrappeuma (nekrobioosi)»2) voi esiintyä kivuliaita, huonosti parantuvia haavoja etenkin säärten etupinnoilla sääriluun päällä. Alaraajahaavat ovat melko yleisiä myös nivelreumaa sairastavilla. Harvinaisessa pyoderma gangrenosumissa haavaumia on yleensä useita (ks. «Haavautuva ihotulehdus (pyoderma gangrenosum)»3). Ne syntyvät nopeasti, ja niille on tyypillistä voimakas kipu.

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito -suositus "Krooninen alaraajahaava" «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50058»1

Lisää tietoa kroonisista alaraajahaavoista

Käypä hoito -suosituksen potilasversio: ks. «Krooninen alaraajahaava»4.