Kynnen irtoamisen syitä

Kynsi voi irrota kokonaan tai osittain esimerkiksi vamman seurauksena. Kynnen osittainen irtoaminen kärjestä käsin tunnetaan nimellä onykolyysi ja tyvestä käsin nimellä onykomadeesi. Näiden perussyy voi olla tuntematon tai ne voivat liittyä vammaan, mekaaniseen rasitukseen, tiettyihin ihotauteihin kuten psoriaasiin tai infektioihin kuten enterorokkoon. Ks. myös yleisartikkeli Kynnen kasvuhäiriöt.

Tavallisin syy kynnen irtoamiseen on paikallinen terävä tai tylppä vamma, joka aiheuttaa mekaanisen vaurion ja verenvuodon kynnen alle. Tällainen vamma on esimerkiksi vasaran isku, jalkapallon pelaaminen tai pitkänmatkanjuoksu (ns. maratoonarin kynsi). Kynnen alla näkyy usein ensin tumma verenpurkauma, ja sen jälkeen kynsi irtoaa joko kokonaan tai osittain. Myös infektiot kuten kynsisilsa voivat aiheuttaa kynnen irtoamisen.

Onykolyysillä tarkoitetaan yhden tai useamman kynnen irtoamista kärjestä käsin. Se on yleisempää naisilla ja on useammin aikuisten kuin lasten vaiva. Usein kynnen kärjen irtoamiseen syy on tuntematon. Joskus onykolyysi liittyy muihin ihotauteihin ja tiloihin, esimerkiksi psoriaasiin, atooppiseen ihottumaan, punajäkälään, kilpirauhasen toimintahäiriöön, anemiaan tai diabetekseen. Onykolyysin taustalla voi olla myös kynsien mekaaninen rasitus esimerkiksi märkätyöhön, kynsivallien nyppimiseen tai kynsilakan ja sen poistoaineen käyttöön liittyen. Tietyt lääkeaineet, lähinnä tetrasykliini-antibiootit, akne- ja psoriaasilääkkeenä käytettävät retinoidit (kuten isotretinoiini) ja syöpälääkkeet (sytostaatit) voivat aiheuttaa onykolyysiä.

Kynnen irtoaminen tyvestä käsin eli onykomadeesi on harvinaisempaa kuin onykolyysi. Onykomadeesia nähdään pikkulapsilla ilman erityistä syytä. Silloin irtoamista edeltää yleensä kynnen tyviosan syvä, poikittainen vako (Beaun viiva, ks. Kynsimuutokset). Myöhemmällä iällä taustalla on usein virusinfektio kuten enterorokko tai harvemmin muu akuutti vaikea sairaus. Onykolyysin tapaan taustalla voi olla myös lääke tai krooninen autoimmuuni- tai ihotauti.

Kynnen irtoamisen oireet

Kynsi voi irrota akuutin vamman seurauksena osittain tai kokonaan, tai vamma voi aiheuttaa kynnenalaisen verenvuodon (ks. Kynnen värimuutokset), joka voi johtaa myöhemmin kynnen irtoamiseen. Akuutti kynnenalainen verenvuoto on kivulias ja näkyy tummana läiskänä tai alueena kynnen alla. Kynnen irtoaminen riippuu siitä, kuinka laaja verenvuoto on.

Onykolyysissä yhden tai useamman kynnen kärki irtoaa alustastaan, ja joskus myös kynsivallin reunasta (ks. kuva ). Pienialainen irtoaminen ei ole kivuliasta, mutta laaja-alaisissa voi olla särkyä ja kynnen alle voi pesiytyä infektio. Irronnut osa voi muuttua ajan myötä kellertäväksi (ks. kuva  ) tai muuta kynttä tummemmaksi. Vaurioituneeseen kynteen tulee herkemmin kynsisilsa tai hiivainfektio, ja vaikea-asteinen onykolyysi voi arpeuttaa kynnenvieruskudosta.

Kuva

Onykolyysi (kynnen irtoaminen kärjestä). Kynsilevy on irti alustastaan kärjestä alkaen (onykolyysi). Irtoamisen syy ei ole tiedossa.

Kuva

Onykolyysi (kynnen irtoaminen kärjestä). Kynsilevy on irronnut alustastaan (onkolyysi) ja muuttunut kellertäväksi.

Onykomadeesissa (kuva ) kynnen irtoamista voi edeltää kynnen tyviosan syvä, poikittainen vako (Beaun viiva). Useampi tai jopa kaikki kynnet voivat lähteä yhtä aikaa. Uusi kynsi kasvaa hiljalleen irtoavan kynsilevyn alla. Kynnen seutu voi olla kipeä siinä vaiheessa, kun kynsi irtoaa reunoistaan.

Kuva

Onykomadeesi (kynnen irtoaminen tyvestä). Lasten onykomadeesiin (kaikkien tai usean kynnen irtoamiseen) ei yleensä löydy syytä. Se parantuu tavallisesti itsekseen.

Kynnen irtoamisen toteaminen

Kynnen irtoaminen selviää katsomalla. Mahdollisten taustatekijöiden vuoksi tehdään tarpeen mukaan tutkimuksia. Bakteeri- tai sieniviljely on joskus tarpeen.

Kynnen irtoamisen itsehoito

Tuoreen kynnenalaisen verenpurkauman voi tyhjentää tekemällä kynteen reiän kuumennetulla isolla neulalla tai vaikkapa paperiliittimellä. Se voi vähentää kynnen irtoamisen riskiä.

Kynnet kasvavat tyvestä eli kynsiaiheesta käsin ja kasvunopeus on 1–3 mm kuukaudessa. Sormenkynnet kasvavat varpaankynsiä nopeammin, ja nuorilla kynsien kasvu on iäkkäitä nopeampaa. Osittain irronnut kynsi kannattaa tukea ihoteipillä, kunnes se kasvun myötä irtoaa itsestään tai irronneen osan saa leikattua irti. Tarvittaessa kynsilevyn irrottamisessa voi käyttää apuna paikallispuuduttavaa voidetta (EMLA®). Mekaanisen rasituksen ja märän työn välttäminen ja kynsien lyhyenä pitäminen edistävät kynnen alueen paranemista.

Milloin lääkäriin?

Yleensä kynnen irtoaminen ei vaadi lääkärin arviota. Joskus tuoreen hematooman tyhjentämiseen, osittain irronneen kynnen irrottamiseen tai mahdollisen kynnen alueen infektion hoitoon tarvitaan lääkärin apua.

Jos kynnen irtoamisen arvellaan johtuvan jostakin taudista, jos sitä on useassa kynnessä tai jos se haittaa päivittäistä työtä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Kynnen irtoamisen ehkäisy

Onykolyysiä voi jonkin verran ehkäistä välttämällä märkätyötä ja liiallista manikyyriä sekä pitämällä kynnet lyhyinä.

Kirjallisuutta

  1. Hecker M S. Onycholysis. eMedicine(vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 20.11.2020.
  2. Lee DK jaLipner SR. Optimal diagnosis and management of common nail disorders. Ann Med.2022; 54(1): 694–712.
  3. Hardin J, Haber RM. Onychomadesis: literature review. Br J Dermatol 2015;172(3):592-6.