Päätäi (latinaksiPediculus humanus var capitis) on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, eniten sitä löytyy korvien takaa ja niskasta. (ks. kuva ). Täin munia, saivareita, näkee toisinaan myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä.

Kuva

Päätäi. Päätäi huomattavasti suurennettuna, suuri takaruumis ei kokonaan ole mahtunut kuvaan. Täin pituus on luonnossa 2–3 mm. Lisätietoa: ks. artikkeli Päätäit.

Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana satakunta munaa. Munat se kiinnittää hiusten tyveen. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liiku hilseen tavoin. Munat näkyvät vaaleanrusehtavina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina (ks. kuva ). Ne kuoriutuvat noin 7–12 päivän kuluttua, jos ne saavat olla lähellä ruumiinlämpöä. Lisääntymiskykyisiä niistä tulee kuoriutumisen jälkeen noin 8–9 päivän kuluttua. Tyhjä, valkea munankuori jää paikalleen, joskus kuukausiksikin. Se siirtyy ulommas päänahasta hiuskasvun myötä (noin 1 cm:n kuukaudessa). Kehon ulkopuolelle joutuessaan aikuinen täi kuolee yleensä parissa päivässä. Täin munat voivat selviytyä ilman ihmisen lämpöä noin 10 päivää.

Kuva

Täin munia eli saivareita. Täin munat näkyvät hiuksissa hyvässä valaistuksessa vaaleina, tuskin millimetrin läpimittaisina nystyinä. Lisätietoa: ks. artikkeli Päätäit.

Päätäin leviäminen

Päätäi voi tulla kenelle tahansa, eikä sen löytyminen ole merkki huonosta hygieniasta. Pieniä päätäiepidemioita on melko usein kouluissa ja päiväkodeissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä päästä toiseen esimerkiksi lasten leikeissä. Ne leviävät myös päähineen, hiusharjan tai kamman välityksellä.

Päätäi ei lennä eikä hypi. Se ei myöskään tartu kotieläinten turkin välityksellä.

Päätäin aiheuttamat oireet

Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä, ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio, märkärupi. Aina ei oireita ole. Päätäit eivät levitä tauteja.

Päätäitartunnan toteaminen

Päätäin voi nähdä silmin tarkastellen. Myös saivareiden toteaminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin. Pelkästään ulompana hiuksessa kiinni oleva tyhjä munankuori ei sen sijaan tarkoita päätäitartuntaa, koska ne voivat pysyä hiuksissa kiinni useita kuukausia.

Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan. Hiukset käydään systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla. Kampaamista helpottaa, kun sen tekee pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja kun hiuksiin on pesun yhteydessä käytetty hiustenhoitoainetta.

Päätäitartunnan itsehoito

Hoito on aloitettava välittömästi päätäin toteamisen jälkeen, koska päätäi lisääntyy nopeasti. Tartuntakierteen ripeä katkaisu on tärkeää. Kaikki tartunnan saaneet kannattaa hoitaa samaan aikaan.

Kaikkien perheenjäsenten hiukset on tarkistettava huolellisesti. Kaikkia perheessä ei hoideta automaattisesti, vaan ainoastaan tartunnan saaneet. Joskus suositellaan kuitenkin samassa sängyssä nukkuvien hoitoa, vaikka tartuntaa ei huomattaisi. Apteekista saatavia hoitovalmisteita on useita erilaisia. Tärkeätä on lukea käytettävän valmisteen hoito-ohjeet ja toimia niiden mukaan huolellisesti. Yleensä hoito on tarpeen uusia 7–10 päivän kuluttua.

Lisäksi suositellaan kampaamista tiheäpiikkisellä täikammalla. Hiukset kostutetaan ja käsitellään hiustenhoitoaineella, jotta hius on kammatessa takuton. Kampaaminen tehdään alue kerrallaan aivan hiuksen tyvestä. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kamman mukana irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin. Koko pää kammataan kaksi kertaa jokaisella kampauskerralla. Kampaaminen kannattaa toistaa useita kertoja kahden viikon ajan hoidon tehon varmistamiseksi. Mikäli täitä todetaan vielä tämän jälkeen kannattaa hoito uusia toisella apteekin hoitovalmisteella.

Suurta siivousta kotona ei tarvita, koska täit kuolevat nopeasti kehon ulkopuolella. Päähän kosketuksessa olevat asiat esimerkiksi hiusharjat, pipot ja tyynyliinat kannattaa kuitenkin pestä tai poistaa käytöstä joksikin aikaa. Täit kuolevat viidessä minuutissa yli 55⁰C lämpötilassa. Koska täin munat voivat säilyä kehon ulkopuolella kymmenenkin päivää, niin joskus suositellaan myös sellaisten tavaroiden poislaittoa parin viikon ajaksi, joita ei voi pestä. Näin tarttuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä ja yleensä suositus kahdenpäivän välttämisestä riittää.

Tartunnasta on ilmoitettava heti päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille, jotta täit eivät palaudu jo hoidettuihin uudelleen. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse olla pois, kunhan hoito on aloitettu. Pipot ja kaulaliinat pidetään varmuuden vuoksi oman takin hihassa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin hakeudutaan, jos itsehoito on toteutettu huolella eikä se ole auttanut tai jos mahdollista raapimisen seurauksena tullutta märkärupea ei saada hoidettua itsehoidolla. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä paikalleen hiuksiin joskus kuukausiksi, eivätkä ne ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Lääkärin keinoja on mm. suun kautta annosteltava ns. erityisluvalla haettava ivermektiini.

Kirjallisuutta

  1. Autio P. Päätäit ja satiaiset. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.11.2019, tarkastettu 5.1.2021.
  2. 2.Lyn C C Guenther.Pediculosis and Pthiriasis (Lice Infestation) Treatment & Management Updated: Mar 24, 2021. Medscape [online; vaatii kirjautumisen]
  3. DynaMed [Internet]. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No.T116514,Head Lice; [updated2018 Dec 03, cited25.8.21]. Available fromhttps://www.dynamed.com/topics/dmp~AN~T116514. [online; vaatii käyttäjätunnuksen]
  4. Stevenson B, Tesfaye W, Christenson J, et al. Comparative efficacy and safety of interventions for treating head lice: a protocol for systematic review and network meta-analysis BMJ Paediatrics Open2021;5:e001129. doi: 10.1136/bmjpo-2021-001129
  5. Mumcuoglu KY,Pollack RJ,Reed DL et al. International recommendations for an effective control of head louse infestations. Int J Dermatol.2021 Mar;60(3):272-280.doi: 10.1111/ijd.15096.Epub 2020 Aug 7