Etusivu » Synnytyksen käynnistäminen

Synnytyksen käynnistäminen

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Synnytyksen käynnistämisellä pyritään alatiesynnytykseen aikaansaamalla kohdun supistuksia ennen synnytyksen spontaania käynnistymistä. Tämä voi joskus olla tarpeen, jos raskauden jatkamisen riskit äidin ja sikiön kannalta ovat suuremmat kuin raskauden päättämiseen ja itse käynnistämiseen liittyvät riskit. Suomessa noin joka neljäs synnytys käynnistetään.

Käynnistämisen aiheet

Käynnistystavat

  • Prostaglandiinivagitoriot
  • Prostaglandiinitabletit suun kautta
  • Oksitosiinitiputus
  • Kalvojen puhkaisu
  • Balonkikypsytys
  • Edellä olevien yhdistelmät

Näistä käynnistystavoista prostaglandiinien käyttö on tavallisin. Sillä voidaan "kypsyttää" kohdunkaulaa ja vasta myöhemmin varsinaisesti käynnistää synnytys. Prostaglandiinit aiheuttavat kohtulihaksen supistelua. Epäkypsää kohdunkaulan kanavaa voidaan kypsyttää myös mekaanisesti niin sanotulla ballonkimenetelmällä (ks. kuva «http://www.duodecim.fi/xmedia/duo/duo10574a.png»1). Ballongin ajatellaan vaikuttavan suoraan paikallisesti laajentamalla kohdunkaulan kanavaa mekaanisen paineen kautta ja epäsuorasti lisäämällä prostaglandiinien tuotantoa. Kun kohdunkaula on kypsä, synnytys tavallisimmin käynnistetään kalvojen puhkaisulla. Oksitosiinia käytetään lähinnä synnytyksen vauhdittamisessa.

Kohdunkaulan kypsyys on tärkein käynnistymisen onnistumiseen ja synnytyksen kulkuun vaikuttava tekijä. Jos kohdunkaula on epäkypsä, käynnistykseen liittyy useammin epäonnistumisia ja pitkittyneitä ja pysähtyneitä synnytyksiä sekä sikiön synnytyksen aikaista hapenpuutetta. Käynnistämiseen tulisi aina olla lääketieteellinen syy. Käynnistys sinänsä ei muuta synnytyksen kulkua eikä lisää komplikaatioita, jos syyt käynnistykseen ovat selvät.

Käytettyjä lähteitä

Ekblad U. Synnytys. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 6.9.2016.

Nuutila M. Synnytyksen käynnistäminen. Suomen Lääkärilehti 2006;61:1097–101.

Panelius E, Heikinheimo O, Rahkonen L. Synnytyksen käynnistäminen ballonkimenetelmällä. Duodecim 2012;128(20):2093-102 «/xmedia/duo/duo10574.pdf»2.