Etusivu » Spesicor Dos

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Spesicor Dos

Markkinoija

RECORDATI

Vaikuttava aine

metoprololi

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen, rytmihäiriöiden ja sydämen vajaatoiminnan hoito. Myös sydänlihaksen niukasta hapensaannista johtuvaa puristavan rintakivun eli angina pectoriksen hoito sekä migreenin estohoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Depottabletit vapauttavat lääkeainetta tasaisesti pitkän ajan kuluessa. Depottableti on nieltävä vesilasillisen kera ruokailusta riippumatta kokonaisina tai jaettuina, eli niitä ei saa pureskella eikä murskata.

Alkoholi voi vahvistaa metoprololin verenpainetta alentavaa vaikutusta, mikä voi ilmetä huimauksena.

Vaikutustapa

Metoprololi kuuluu beetasalpaajiin. Se hillitsee sydämen lyöntitiheyttä ja vähentää sydämen työmäärää. Tällöin verenpaine alenee ja sydämen epäsäännöllinen rytmi palautuu normaaliksi.

Haittavaikutukset

Yleisin haittavaikutus on väsymys. Joskus voi esiintyä sydämen sykkeen harvenemista tai nopeutumista, tasapainohäiriöitä, huimausta, vatsaoireita, raajojen kylmyyttä tai hengenahdistusta rasituksen yhteydessä.

Lääke voi vaikuttaa ajokykyyn huimauksen tai väsymyksen ilmaantuessa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (alle 30 °C).

Ulkonäkö

Spesicor DOS 95 mg: Valkoinen tai melkein valkoinen pyöreä tabletti, jonka halkaisija on 10 mm ja jonka toisella puollella on jakouurre ja toisella puolella merkintä A/mS. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.Spesicor DOS 190 mg: Valkoinen tai melkein valkoinen soikea tabletti (8,5 x 17 mm), jossa on samalla puollella jakouurre ja merkintä A/mY. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2