Etusivu » Sprycel

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Sprycel

Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

dasatinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kroonisen myelooiseen leukemian ja akuutin lymfaattisen leukemian, hoitoon. Näissä verisyövissä elimistö tuottaa liikaa poikkeavia valkosoluja tai niiden esiasteita.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan yleensä kerran vuorokaudessa aina samaan aikaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan kokonaisina (murskaamatta tai jakamatta), ruokailusta riippumatta, säännöllisesti joko aamulla tai illalla. Antasidi-närästyslääkkeet otetaan 2 tuntia ennen tai jälkeen dasatinibin.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat erilaiset tulehdukset, päänsärky, verenvuodot, mahavaivat, ihottuma ja nesteen kertyminen elimistöön. Joskus voi esiintyä myös ruokahalun muutoksia, huimausta, uneliaisuutta, näköhäiriöitä, korvien soimista, sydän- ja keuhko-ongelmia, hiustenlähtöä ja lihaskipuja.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei yleensä käytetä raskauden aikana. Hedelmällisessä iässä olevien miesten ja naisten pitää käyttää tehokasta ehkäisymenetelmää hoidon aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

20 mg tabl: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, kaksoiskupera, pyöreä, toiselle puolelle painettu ”BMS”, toiselle puolelle ”527”.50 mg tabl: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, kaksoiskupera, soikea, toiselle puolelle painettu ”BMS”, toiselle puolelle ”528”.70 mg tabl: Valkoinen tai luonnonvalkoinen, kaksoiskupera, pyöreä, toiselle puolelle painettu ”BMS”, toiselle puolelle ”524”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2