Etusivu » Terveen jalkaterän tunnusmerkit

Terveen jalkaterän tunnusmerkit

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Jokainen voi seurata omaa jalkaterveyttään, kun tietää terveen jalkaterän tunnusmerkit sekä tuntee jalkateriensä mallin ja rakenteen (taulukko «Terveen jalkaterän tunnusmerkit.»1). Terve jalkaterä on kapea kantaosasta ja leveä varvasosasta. Varpaat ovat erillään toisistaan ja liikkuvat. Ääriviiva on suoralinjainen. Lasten jalkaterien mallissa tämä näkyy korostetusti (kuva «Lapsen ja aikuisen terve jalkaterä»1). Jalkaterä on joustava, vahva ja mukautuu erilaisille kävelyalustoille (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»1 ja «Jalkaterän tehtävät»2).

Iho ja kynnet ovat ehjät ja joustavat. Paine-, kipu-, lämpö-, kylmä- ja asentotunto suojelevat ulkoisilta vaurioita aiheuttavilta tekijöiltä sekä mahdollistavat vammojen ja vaurioiden huomaamisen.

Terveet kynnet ja joustava iho ehkäisevät vaivojen syntyä

Kun varpaankynnet on leikattu oikein, vältytään monilta kynsimuutoksilta. Riittävän tilavat sukat ja kengät estävät erilaisien kynsimuutosten syntymiseltä. Joustava ja ehjä iho jalkaterissä ja säärissä on paras puolustusmekanismi ihon ja kynsien infektioita (jalka- ja kynsisilsa) sekä ihorikkojen ja haavaumien syntymistä vastaan. Pesun ja kuivauksen yhteydessä kannattaa tarkistaa jalkojen ihon ja kynsien kunto (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»3).

Monet pitävät jalkojaan rumina ja epämuotoisina eivätkä tahdo näyttää niitä toisille edes hoitotilanteessakaan. Tällä on vaikutusta itsetuntoon, ja se voi rajoittaa sosiaalista kanssakäymistä, mm. liikkumista yhteisissä pesu- ja pukeutumistiloissa tai uimahalleissa. Jalkateriä ei kuitenkaan tule arvioida ulkonäön perusteella vaan niiden toimivuuden ja siisteyden perusteella.

Taulukko 1. Terveen jalkaterän tunnusmerkit.
Jalkaterän ääriviiva on suoralinjainen.
Varvasosa on leveä ja kantaosa kapea.
Varpaat ovat suorassa eteenpäin ja isovarpaan tyvinivel kuormittuu alustaa vasten.
Seistessä kantapää on kohtisuorassa alustaan.
Iho ja kynnet ovat ehjät.
Jalkaterän lihaksisto on joustava ja tasapainossa ja nivelet liikkuvat.
Jalkaterät ja varpaat ovat kivuttomat.
Jalkaterä kiertyy spiraalimaisesti (kuva «Jalkaterän etu- ja takaosan spiraalimaiseen liikkeeseen vaikuttavia säären lihaksia»2).