Etusivu » Alle 2-vuotiaan lapsen kävely ja kengät

Alle 2-vuotiaan lapsen kävely ja kengät

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Vauvaikäiset eivät tarvitse kenkiä. Sukat pitävät jalat lämpiminä. Myös pehmeitä vauvatossuja voi käyttää (kuva «Lapsen jalkaterän mallinen sisätossu»1). Kävelemään opettelevalle lapselle riittävät pehmeät tossut suojaamaan jalkateriä tarvittaessa.

Kävelyn opettelu

Lasten ensiaskeleet ovat lattajalkamaisia tallauksia (ks. «Alaraajojen kasvu ja kehitys»1 ja «Lapsen kävelyn kehitysvaiheet»2). Lasten kantapää tulee alustalle ensimmäisenä, jonka jälkeen askel keinahtaa varpaille. Kun lapsi opettelee kävelemään paljain jaloin, jalkaterän lihakset vahvistuvat ja tasapaino kehittyy. Alkuun askel on leveä, jotta tasapaino säilyy.

Lapsen jalkaterän lihakset ja nilkat ovat vahvat ja joustavat, myös jalkakaaret muotoutuvat itsestään pystyasennon hallinnan kehittyessä kävellessä, juostessa ja hyppiessä. Jalkoja ei tarvitse tukea kengillä.

Kenkien materiaalit ja rakenne

Jalkaterän lihasten yhteistoiminnot kehittyvät parhaiten liikkuessa paljain jaloin, pehmeissä tossuissa tai kevytjalkineissa (ks. «Paljasjalkakävely»3, «Paljasjalkakävelyn vaikutukset»4 ja «Paljain jaloin kohti parempaa yleis- ja jalkaterveyttä»5). Kenkien pehmeä materiaali auttaa varpaita tarttumaan alustaan ja tukemaan tasapainoa. Varpailla on tilaa levittäytyä, koukistua ja vahvistua (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»6). Nilkkojen asentotuntoelimet aktivoituvat ja nilkan lihakset vahvistuvat.

Tossujen ja kevytjalkineiden (ks. «Kevytjalkineet ja niiden käytön vaikutukset»7) ohut, mutta vahva ja vaurioilta suojaava pohja mahdollistaa kävelyalustan ja epätasaisuuksien aistimisen, jolloin lapsi oppii korjaamaan asentoa alustan mukaan. Tossujen malli mukailee lapsen jalkaterien mallia. Niissä on riittävästi tilaa, jotta jalkaterien rusto- ja pehmytkudokset saavat kehittyä vapaasti.

Pehmeä, hyvä nahka on turvallinen kengän päällysmateriaali pienellekin lapselle (kuva «Lapsen jalkaterän mallinen sisätossu»1). Myös lapsen jalkaterät hikoilevat (ks. «Jalkojen hikoiluun vaikuttavat tekijät»8), nahka tai muu hengittävä materiaali auttaa pitämään jalkaterät kuivina (esimerkiksi Bobux®- ja Robeez®-sisätossu ja Feelmax®-kevytjalkineet sisä- ja ulkokäyttöön, ks. «Kengän päällis- ja vuorimateriaalit»9 ja «Kevytjalkinemallit»10).