Etusivu » Lomajalat

Lomajalat

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Lomalla ja matkoilla liikutaan normaalia enemmän ja erilaisessa ympäristössä. Lisäksi pitkän matkustuksen aikana ja helteessä alaraajat turpoavat. Jalkoihin tulee helposti rakkoja, kun ne hikoilevat, ja varvasvälit hautuvat rikki. Lomajalat, holiday feet, kaipaavat huolellista hoitoa ja huolenpitoa, jotta lomasta voi nauttia.

Hyvät kengät ja sukat

Lomajaloissa ilmenevien vaivojen ehkäisyksi matkalle kannattaa ottaa vähintään kaksi paria matalakorkoisia ja käytettyjä hyvin jalkateriin istuvia kävelykenkiä. Missään tapauksessa matkalle ei kannata lähteä uusilla kengillä, jotta ei saa rakkoja varpaisiin ja kantapäihin (kuva «Sandaalin aiheuttama rakko isovarpaan sivussa»1 ja «Rakko»1).

Paksut, kitkanpoistokykyiset keinokuitusukat (ks. «Sukkamateriaalit ja kosteuden kulku»2) tai jalkatalkki estävät hiertymien ja rakkojen syntyä. Iltaisin jalat on hyvä pestä viileällä, jopa kylmällä vedellä. Se vähentää turvotusta ja rauhoittaa ihoa (ks. taulukko «Matkalla tarvittavat jalkojen hoitovälineet.»1).

Turvotuksen hoito

Turvotusta voi poistaa hieromalla alaraajoja ja jalkateriä, pitämällä niitä kohoasennossa 30 minuuttia sekä koukistamalla ja ojentamalla nilkkoja reippaassa tahdissa 50 kertaa.

Matkalla tarvittavat hoitovälineet ja -tuotteet

Matkalle ja mökille kannattaa ottaa mukaan jalkojen ihon ja kynsien hoitovälineet sekä rakon, hiertymien ja hautumien hoitoon tarvittavat ensiapuvälineet (taulukko «Matkalla tarvittavat jalkojen hoitovälineet.»1). Jos jalkavaurioita on ollut aiemmin, mukaan otetaan lisäksi niiden hoitoon käytettävät hoitovälineet ja -aineet.

Hotelleissa paljasjaloin liikuttaessa altistutaan jalkainfektioille. Jos on ollut jalkasieni tai varvasvälihautuma, on matkalaukkuun syytä pakata omat sisätossut, uimatossut ja mahdollinen hoitoaine (ks. «Varvasvälien hautuminen»3 ja «Jalkasilsa»4).

Paljasjaloin kävely rantahietikolla on tehokasta jalkavoimistelua ja ihon hoitoa, kunhan muistaa laittaa aurinkovoidetta myös jalkateriin (ks. «Paljasjalkakävely»5, «Paljasjalkakävelyn vaikutukset»6 ja «Paljain jaloin kohti parempaa yleis- ja jalkaterveyttä»7).

Taulukko 1. Matkalla tarvittavat jalkojen hoitovälineet.
Ihon hoitoJalkatalkki
Rasvainen perusvoide
Lampaanvillaa varvasvälihautumiin
Irtopohjalliset tai päkiäpehmuste
Rakon hoitoon hydrokolloidilaastari (Compeed® tms.)
Pikalaastari, hopeaa sisältävä
Jalkasienivoide apteekista
Kynsien hoitoKynsisakset
Kynsiviila
Sukat ja kengätKäytössä hyviksi muotoutuneet kengät
Kitkanpoistokykyiset sukat
Uimatossut, sisäsandaalit tai -tossut