Etusivu » Kovettumat ja niiden hoito

Kovettumat ja niiden hoito

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Joustava kovettuma on ihon luonnollinen fysiologinen suojautumiskeino rasitukseen. Hoitoa vaativa kovettuma on yleensä laaja-alainen ja joustamaton, väriltään kellertävä ihopaksunnos.

Kovettumien aiheuttajat

Yleisimmät kovettuman aiheuttajat ovat pienet ja jalkaterveyttä heikentävät kengät, jalkaterän ja varpaiden asentovirheet (ks. «Levinnyt päkiä»1 ja «Vasaravarpaat»2), ylipaino sekä kuiva iho.

Tavallisimmat kovettuman paikat ovat päkiä, kantapään hevosenkenkäkovettuma ja vaivaisenluun sivut. Kovettumien sijainnista voi päätellä jalkaterien luiden rakennetta, toimintoja ja virheasentojen kehittymistä sekä kenkien sopivuutta.

On tärkeää saada selville kovettuman aiheuttaja ja poistaa se mahdollisuuksien mukaan, jotta saadaan katkaistua jatkuva kovettumien syntyminen ja hoitokierre.

Huutomerkkikovettuma ja laaja päkiäkovettuma

Jalkaterveyttä heikentävien kenkien (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»3) käyttö voi melko lyhyessä ajassa aiheuttaa toisen päkiänivelen alle pitkulaisen huutomerkkikovettuman (kuva «Huutomerkkikovettuma päkiässä»1). Se on yleensä pisimmän (toisen) jalkapöytäluun alla (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»4 ja «Levinnyt päkiä»1).

Kun tunnistaa tämän oireen ja vaihtaa sopivat kengät, kovettuma katoaa pian. Ellei huolestu huutomerkistä, vaan jatkaa samojen kenkien käyttöä ja mahdollisesti ohentaa kovettumaa raspilla, jonkin ajan kuluttua jalkaterä ei palaudukaan normaaliin asentoon kenkien riisumisen jälkeen, koska on syntynyt virheasento. Kovettuma voi vähitellen suurentua koko päkiän alueelle laajaksi ja keltaiseksi matoksi (kuva «Kovettumia isovarpaan sivulla ja tyvinivelen alla sekä kantapäässä»2).

Keväällä siirryttäessä talven jälkeen kevyisiin ja ohutpohjaisiin kenkiin kovettuman alle saattaa kehittyä rakkoja, jopa verirakko (kuva «Päkiäkovettuman alla rakko»3).

Laaja päkiäkovettuma on merkki päkiän levenemisestä tai laahaavasta kävelystä (kuva «Kovettumia isovarpaan sivulla ja tyvinivelen alla sekä kantapäässä»2, ks. myös «Levinnyt päkiä»1).

Kovettumien omahoito

Fysiologista kovettumaa ei poisteta, koska se on merkki ihmisen liikkumisesta ja alaraajojen kuormittamisesta. Jotta kovettuma ei kehity sairaalloiseksi, patologiseksi, tärkein ehkäisy- ja hoitokeino on päivittäinen rasvaushieronta (taulukko «Kovettumien omahoito.»1). Rasvaamisen avulla kovettuma pysyy pehmeänä ja joustavana. Kovettuma-alueiden hieronta, noin kymmenen ympyrän muotoista painallusta aluetta kohti, tehostaa voiteen imeytymistä. Lisäksi se vilkastuttaa ihonalaisten pehmytkudosten nestekiertoa ja joustavuutta. Hieronnan aikana oppii tuntemaan jalkaterät ja seuraamaan niissä ilmeneviä muutoksia: kuinka iho pehmenee, kovettuma ohenee ja jopa katoaa.

Rasvauksen yhteydessä poikittaiskaaren liikkuvuuden lisääminen ja varpaiden oikaiseminen edistävät jalkaterän etuosan toimintoja (kuva «Varpaiden oikaiseminen jalkojen rasvauksen yhteydessä»4, «Varpaiden ojentajien venytys ja poikittaiskaaren aktivointi»5, «Jalkaterän etuosan poikittaisen kaaren hahmottaminen ja liikkuvuuden lisääminen»6 ja «Päkiänivelten koukistus ja poikittaisen kaaren liikkuvuuden lisääminen»7).

Jalkaterän lihasten ja nivelsiteiden vahvistamiseksi kannattaa aloittaa jalkavoimistelu, erityisesti jalkaterän lyhentäminen ja varpaiden harittaminen vahvistavat ja palauttavat pehmytkudosten sekä poikittaisen jalkakaaren toimintoja (ks. «Jalkaterän perusharjoitteita»5).

Oikeankokoiset ja jalkaterveyttä edistävä kengät ja sukat ehkäisevät kovettuman pahenemista. Erikoissukat, joissa on päkiän kohdalla paksumpi neulekerros, tasaavat päkiään kohdistuvan kuormituksen laajemmalle alueelle (ks. «Sukat käyttötarkoituksen mukaan»6, «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»7 ja «Kengän pohjan merkitys jalkaterveydelle»8).

Iskunvaimennuspohjalliset tai kärkipohjalliset (esimerkiksi Poron®, Spenco® tai Luga®-silikonipohjalliset) vähentävät kitkaa ja hidastavat kovettumien syntymistä. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla varpaaseen puettavaa pehmustetta (kuva «Geelivuorattu suojaputki vähentää ihon hankausta ja helpottaa varvaskipua»8ja artikkeli «Pohjalliset»9).

Voiteen imeytymistä saattaa helpottaa hohkakivellä, ihmekivellä tai vesihiomaraspilla hionta, 5 edestakaista vetoa. Jalkapohjien kuormitusalueille, isovarpaiden sivuille ja vasaravarpaiden päihin syntyviä kovettumia ei ole tarkoituksenmukaista hioa pois, koska se kiihdyttää ihon paksuuntumista. Jalkakylvyn jälkeen ihon tunto on alentunut, jolloin metalliraspilla hionta voi vaurioittaa tervettä ihoa ja raspattaessa syntyy jopa haavoja.

Jalkahöylän käyttö kovettumien poistamiseen voi aiheuttaa haavoja, jotka vaikeuttavat kenkien käyttöä ja liikkumista. Pahimmillaan ihorikko märkii.

Asiantuntijahoito

Jos kovettuman muodostus ei lakkaa tehokkaalla omahoidolla ja kovettuma aiheuttaa kipua, syynä saattaa olla jalkaterän virheasento tai toimintojen poikkeama. Jalkaterapeutti voi selvittää asiaa. Tarpeen mukaan omahoitoon liitetään ohjattu jalkavoimistelu sekä yksilölliset tukipohjalliset, jotka tasaavat kuormittumista ja ohjaavat jalkaterän toimintoja (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»10).

Taulukko 1. Kovettumien omahoito.
Ihon hoitoTehostettu rasvaushieronta
Kovettuman hionta ihmekivellä, hohkakivellä tai vesihiomaraspilla, enintään 5 vetoa ennen rasvausta
Jalkavoimistelu
PehmusteetIskunvaimennuspohjalliset tai kärkipohjalliset
Puettavat pehmusteet ja ihosuojat
Kengät ja sukatIskua vaimentavat sukat
Kenkien pituuden ja kärkimallin tarkistaminen
Matalakorkoiset ja joustavapohjaiset kengät