Etusivu » Aikuisiän lattajalka

Aikuisiän lattajalka

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Hitaasti ikääntymisen myötä kehittyvä lattajalkaisuus voi olla rakenteellinen ominaisuus. Alaraajojen linjausmuutos ja lihasepätasapaino, jalkaterän kierteisen liikkeen puuttuminen, ylipaino, jatkuva seisominen ja taakkojen nostelu lisäävät sisäkaaren kuormitusta (foot strain), sisäkaari madaltuu ja aiheuttaa jalkaterät ulospäin taapertavaa kävelyä. Lihakset pyrkivät tukemaan asentoa ja pystyvät jonkin aikaa estämään sisäkaaren romahtamisen.

Nilkan nyrjähtäminen ulkosyrjälle vaurioittaa asento- ja liiketuntoa (proprioseptiikka, ks. «Pystyasennon merkitys ja säätely»1) ja heikentää nivelen asentojen ja toimintojen hallintaa. Takimmaisen säärilihaksen heikkous johtaa epävakaan tai jäykän nilkan kehittymiseen (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»2 ja «Nilkan nyrjähdys»3). Lihasheikkouden vuoksi nivelsiteet ja nivelkapselit eivät jaksa pitää yllä nilkan asentoa. Vähitellen sisäkaari romahtaa ja syntyy täydellinen lattajalka. Mikäli jalkaterän asentoa tai toimintoja tukeviin toimiin ei ryhdytä ajoissa, sisäreuna kupertuu (kuva «Aikuisiän lattajalka»1) ja jäykistyy keinujalaksi, jolla on lähes mahdotonta kävellä.

Lattajalkaisuutta aiheuttavat myös neurologiset sairaudet, nivelreuma ja tapaturmat.

Tunnistaminen

Lattajalkaisuuteen liittyvä pehmytkudosten venyminen aiheuttaa kipua ja jalat väsyvät (ks. «Liikeketju»4). Kantapää kallistuu linttaan. Taulukossa « Aikuisen lattajalkaan liittyviä oireita ja löydöksiä.»1 on aikuisen lattajalkaan liittyviä oireita ja löydöksiä.

Omahoito

Akuuttivaiheessa tulee välttää jalkojen kuormittamista. Kipua voi lievittää kylmähoidolla, myös tulehduskipulääkkeen käyttö voi olla tarpeen. Hieronnalla voi rentouttaa säärten ja jalkaterien lihaksia.

Silikonista tai vaahtokumista tehty tehdasvalmisteinen tukipohjallinen, ns. jalkavuode, saattaa helpottaa liikkumista. Kenkien tulisi olla kantaosastaan tukevat ja sopivan kokoiset (ks. «Kenkien ostaminen»5). Kävely jalkaterät suoraan eteenpäin vähentää sisäkaaren rasitusta. Alussa askeltamisen muuttaminen voi tuntua kuin kävelisi jalkaterät sisäänpäin, kunnes nivelten asentotunto palautuu.

Välittömästi kipuvaiheen jälkeen tulisi aloittaa alaraajojen ja jalkaterien lihastoimintoja tasapainottavat harjoitteet (ks. «Säären lihasten harjoitteita»6) ja tasapainon parantaminen (kuva «Akurulla ja tasapainolauta»2).

Asiantuntijahoito

Asiantuntija selvittää lattajalan kehittymisen syyn. Akuuttivaiheessa jalkaterän sisäkaareen teipataan tuki. Yksilöllisen tukipohjallishoidon aloittamisen kriteereinä on kipuilu, jalkaterien väsyminen ja kenkien kuluminen ennenaikaisesti. Tavoitteena on vähentää kantaluun kallistumista ja edistää nilkkanivelen ympärillä olevien nivelsiteiden pysymistä oikeassa asennossa. Tämä vähentää lihasten rasitusta ja nivel oppii aistimaan oikean asennon.

Muotoiltu, kova, kantapäästä kupitettu ja kantakiilattu pohjallinen korjaa asentoa, lisää jalkapohjan ja alustan välistä tukipintaa sekä auttaa tunnistamaan nilkan sekä jalkaterän asennon muutoksia. Jäykän lattajalan pohjallinen on keventävä ja pehmustava. Tukipohjallishoitoon (ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»7) liitetään aina aktiivisia harjoitteita (ks. «Aikuisiän lattajalka»8).

Asento- ja liiketuntoa sekä nivelten, lihasten ja hermojen yhteistoimintaa (koordinaatiota) voidaan parantaa harjoitteiden avulla (ks. «Lihaskunnon merkitys»9). Tavoitteena on nilkan toimintojen vakauttaminen, nilkan asento- ja liiketunnon vahvistuminen, ylemmän nilkkanivelen liikelaajuuden lisääntyminen, lihastoimintojen tasapainottaminen sekä pystyasennon hallinnan parantaminen. Jalkaterveyttä edistävien kenkien käyttö on osa hoitoa (ks. «Kengän lestin ja kärkiosan vaikutus jalkaterän toimintoihin»10). Asennon hallinnan parantuminen voi olla havaittavissa noin 4–6 viikon hoitojakson jälkeen.

Jos lattajalkojen aiheuttamat kivut eivät lievity edellä kuvatulla hoidolla, kannattaa konsultoida kirurgia. Kirurgian kehityksen myötä leikkaushoidon mahdollisuudet ovat parantuneet.

Taulukko 1. Aikuisen lattajalkaan liittyviä oireita ja löydöksiä.
Jalkaterän malliMatala tai olematon sisäkaari
Jalkaterän ääriviiva on sisäreunalta kupera.
Lisääntynyt jalkapohjan kontaktipinta
Alaraajojen ja jalkaterien linjaus ja kävelyLinjausvirhe: lonkka, polvi, nilkka ja 2. varvas
Jalkaterän etuosa kääntyy ulospäin.
Epävakaa pystyasento
Kävelyssä jalkaterän toimintapoikkeama, linttaan astuminen
Jalkaterän etu- ja takaosan kierteinen liike puuttuu.
KipuKipua sisäkaaressa ja nilkoissa
Jalkaterän etuosan vaivoja tai kantaluun kiputila
LisäoireetIho- ja kynsimuutoksia
Liikahikoilu
Väsyvät jalat