Etusivu » Ylipronaatio syy vai seuraus

Ylipronaatio syy vai seuraus

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Pronaatio (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»1), nilkan kallistuminen, kiertyminen 5–7 astetta sisäänpäin on jalkaterän joustomekanismi askelen tullessa keskitukivaiheeseen (ks. «Nilkkanivelet»2 sekä kuva «Kantakävely kengät jalassa»1 ja «Nilkan kallistuminen linttaan»2). Jos pronaatio on suurempi tai se kestää koko tukivaiheen ajan varvastyöntövaiheeseen asti, puhutaan liiallisesta pronaatiosta tai ylipronaatiosta (linttaan astumisesta).

Ylipronaatio venyttää jalkaterän sekä säären ja pohkeen alueen pehmytkudoksia; nivelsiteitä, jänteitä ja lihaksia. Pitkään jatkuessaan se voi johtaa jalkaterän luisen rakenteen muutoksiin. Koska alaraajojen linjaus muuttuu, liiketjun vaikutukset jatkuvat polviin, lonkkiin ja selkärankaan (ks. «Alaraajojen linjaus»3). Pihtipolvet voivat olla ylipronaation aiheuttaja tai sen seuraus. Linjausmuutos ja jalkaterät ulospäin kävely johtavat vaivaisenluun kehittymiseen, päkiän levenemiseen ja jalkapohjan jännekalvon (plantaarifaskia) kiputiloihin.

Pehmytkudosten venyminen ja nivelten muuttunut kuormitus aiheuttavat liikkumisen aikana väsymistä ja kipuja. Kävely hidastuu ja muuttuu kömpelöksi. Kengät painuvat linttaan sisäänpäin ja kuluvat nopeasti.

Aiheuttajia

Ylipronaatio ei ole erillinen sairaus eikä virheasento, vaan jalkaterän keino korvata alaraajojen ja jalkaterien rakenteellisia muutoksia tai toimintojen häiriöitä. Näitä ovat mm. jalkaterän etuosan poikkeamat (etuosa kääntynyt sisäänpäin), jäykkä nilkka, heikot lonkan ojentajalihakset sekä kireä tai lyhyt akillesjänne. Taustalla voi olla telaluun tai sääriluun poikkeama (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»1). Jalkaterän spiraalitoiminnon puuttumisella lienee suuri vaikutus (ks. «Spiraalidynaaminen harjoittelu»4).

Ylipronaation syntymistä aiheuttavia ulkoisia tekijöitä ovat ylipaino, ahtaat kengät, jotka heikentävät varpaiden koukistajalihaksia, ja korkeakorkoisten kenkien käyttö, mikä lisää akillesjänteen kireyttä.

Hoito

Koska keho toimii yhtenäisenä liikeketjuna, on tärkeää, että hoito perustuu alaraajojen monipuoliseen tutkimiseen (ks. «Liikeketju»5). Ylipronaatiota ei voi itse arvioida. Tutkimuksen avulla selvitetään pronaation syy ja sen perusteella tehdään hoitosuunnitelma. Keskeistä hoidossa on alaraajojen normaalin linjauksen (ks. «Alaraajojen linjaus»3 ja «Alaraajojen linjausharjoitteita»6) ja jalkaterän kierteisten toimintojen sekä niitä tukevien lihasten tasapainon palauttaminen (ks. «Säären lihasten harjoitteita»7).

Hyvät kengät tukevat alaraajan ja jalkaterän oikeiden toimintojen palautumista (ks. «Kenkien tehtävät ja ominaisuudet»8). Pronaation taustalla oleva syy määrittää, tarvitaanko tukipohjallisia (jalkaortoosit, ks. «Yksilölliset tukipohjalliset»9) osaksi hoitoa. Niilläa pyritään ohjaamaan pronaation kesto normaaliksi.