Etusivu » Leikki-ikäisen kengät

Leikki-ikäisen kengät

Terveet jalat
10.12.2012
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Leikki-iässä 2–6-vuotiaana alaraajan ja jalkaterän kehitys on monimuotoisinta ja koko keho tarvitsee eri tyyppisiä ärsykkeitä tuki- ja liikuntaelimistön kehityksen tueksi (ks. «Alaraajojen kasvu ja kehitys»1). Kehon omat suojamekanismit suojelevat kehittyviä tukirakenteita ja edistävät niiden vahvistumista, kunhan niiden toimintoja ei estetä (taulukko «Jalkaterän tehtävät»2).

Jalkapohjan ihotuntoärsykkeiden jatkuva aktivoituminen on tärkeää, kun lapsen kävellessä nopeasti jalkapohjaan kohdistuu jopa suurempi kuormitus kuin aikuisen jalkapohjaan (ks. «Paljasjalkakävelyn vaikutukset»3). Tasapohjaisissa kengissä kuormitus jakautuu tasaisesti jalkapohjan alueelle ja jalkaterän, varpaiden ja säären lihakset toimivat normaalisti (ks. «Alaraajan ja jalkaterän rakenne»4).

Lasten kenkien joustavuuden ja taipuisuuden voi testata taivuttamalla kenkää (kuva «Lapsen kengän joustavuuden arviointi»1). Taivutettaessa arvioidaan, pystyykö lapsi lihasvoimillaan taivuttamaan kenkää päkiästä. Kengän pohjan riittävä taipuisuus mahdollistaa jalkaterän normaalit toiminnot kävellessä (ks. «Lapsen kävelyn kehitysvaiheet»5 ja «Jalkaterän toimivuus»6). Sivusuuntainen joustavuus eli kiertolöysyys sallii nilkan liikkua vapaasti ja vahvistua (kuva «Kiertolöysyyden arviointi»2).

Leikki-ikäisen lapsen hyvien kenkien ominaisuuksia kuvataan taulukossa «Leikki-ikäisen hyvien kenkien ominaisuuksia.»1. Sisäkäyttöön sopivat myös perinteiset nahkaiset tarhatossut.

Kengän koko määritetään samoilla periaatteilla kuin isompien lasten (ks. «Lapselle sopivan kengän koon määrittäminen»7).

Ei korkoa

Suositus on, että kahdeksanvuotiaaksi asti kengissä ei olisi yhtään korkoa. Tämä voisi jatkua murrosikään asti, koska jalkaterät kasvavat pituuteensa nopeasti, mutta luut ovat rustoiset ja kehittyvän hermoston vuoksi asentojen hallinta ei ole vielä valmis. Matalatkin korot aiheuttavat haittoja pystyasennon, alaraajojen ja jalkaterien toiminnoille (ks. «Pystyasennon merkitys ja säätely»8 ja «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»9)

Kun koron korkeus suhteutetaan kehon painoon, niin 7-vuotiaan noin 2,4 cm kengän korko vastaa aikuisen noin 5 cm:n korkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että lapset käyttävät korkokenkiä. Korot ovat yllättävän yleisiä lastenkengissä, jopa sellaisissakin malleissa, joita markkinoidaan ensiaskelkenkinä (tarkoitettu noin 10–12 kk). Jopa alakouluikäisille tytöille valmistetaan naisellisia korkokenkiä, joten houkutus on suuri.

Liukuestesukat

Jarru- eli liukuestesukat ovat yleisesti käytettyjä kaikenikäisillä lapsilla. Nykyisin valmistetaan myös muovisukkia, joiden muovitettu teräkeosa on pitävä kaikilla alustoilla (ks. «Lasten sukat»10).

Taulukko 1. Leikki-ikäisen hyvien kenkien ominaisuuksia.
PainoKevyt, jotta lapsen liikkuminen on luonnollista (ks. «Lapsen kävelyn kehitysvaiheet»5 ja «Kengän paino»11).
KärkimalliLeveä, varpaiden mallinen, riittävästi kärkikorkeutta, koska varpaat ovat erittäin liikkuvat ja usein koukussa ja kynnet ohuet.
LestiSuora, ohjaa jalkateriä kävelyssä suoraan eteenpäin, räpylämäisten jalkaterien mallinen eli etuosasta leveä (kuvat «Lapsen ja aikuisen terve jalkaterä»3 ja «Lestin arviointi»4).
UlkopohjaOhut, päkiästä taipuva ja keskiosasta kiertyvä
Ei kärkikäyntiä (kuva «Kärkikäynti»5)
Pohjassa hyvä pito
KorkoEi korkoa 8 vuoteen asti, mieluiten murrosikään asti (ks. «Kengän koron vaikutus jalkaterään ja kehon liikeketjuun»9)
SisäpohjaTasainen, ei sisäkaaren tukia, jotka estävät jalkakaaren ja lihasten kehittymisen (ks. artikkeli «Alaraajojen kasvu ja kehitys»1, kuva «Jalkaterän etu- ja takaosan spiraalimaiseen liikkeeseen vaikuttavia säären lihaksia»6).
MateriaaliHengittävää, pehmeää nahkaa tai kangasta, säätelee kengän sisäilman lämpötilaa, näin iho pysyy kuivana.
KokoKengän pituus: jalkaterän pituus + 12–17 mm käynti-ja kasvuvaraa (taulukko «Kengän koon määrittäminen»12)
Laajuus lapsen jalkaterän mukaan, osassa kenkämalleja on eri laajuusvaihtoehtoa kapeille, normaaleille ja leveille jalkaterille (kuva «Kengän laajuus ja leveys ovat eri mittoja»7).