Etusivu » Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen

Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen

Terve suu
10.6.2015
Helena Heikka

Proteesien sopivuus ja kunto on hyvä tarkastaa ajoittain hammaslääkärillä tai erikoishammasteknikolla. Vanha ja huokoinen akryyliproteesi altistaa sienikasvustolle (kuva «Likainen alaproteesi»1). Proteesin uusiminen ja korjaaminen pohjaamalla on tarpeen, jos sen pinta on huokoinen ja suussa on sienitulehdus. Proteesin tulee olla suuhun sopiva, sillä liian löysä proteesi heikentää sen pysyvyyttä ja purentakykyä ja voi aiheuttaa limakalvo-ongelmia. Rikkoutunut proteesi on korjautettava heti, etteivät terävät reunat aiheuta hankaumia ja haavoja suuhun.

Proteesin puhdistaminen

Hammasproteesit puhdistetaan pehmeällä proteesiharjalla ja proteesin puhdistukseen tarkoitetulla aineella haaleassa vedessä. Harjan tulee olla pehmeä, koska kova proteesiharja naarmuttaa proteesin akryylipinnan karheaksi. Karheaan pintaan tarttuvat ruuan väriaineet ja proteesin pinta tummuu.

Suun limakalvoja vasten tulevat proteesin pinnat puhdistetaan huolellisesti (kuva «Hammasproteesien puhdistus»2). Osaproteesin metalliset kiinnityspinteet tulee puhdistaa varoen pinteiden vääntymistä (kuva «Osaproteesien metallisten kiinnityspinteiden puhdistus»3). Proteesi kannattaa harjata vedellä täytetyn astian yläpuolella, jotta se ei mene rikki, jos se putoaa kädestä.

Puhdistusaineet

Proteesin puhdistusaineena voidaan käyttää käsin pesuun tarkoitettua astianpesuainetta (ei konetiskiainetta) tai nestemäistä saippuaa. Omien hampaiden puhdistukseen tarkoitetut hammastahnat ovat liian karkeita proteesin puhdistukseen. Tahnan hankaava vaikutus yhdessä harjan mekaanisen vaikutuksen kanssa vaurioittaa proteesin pintaa, jolloin sen pintaan tarttuvat bakteerit ja ruuan väriaineet helpommin. Astianpesuaineen sisältämä natriumlauryylisulfaatti voi aiheuttaa herkille limakalvoille ärsytystä ja punoitusta. Proteesi huuhdellaan huolellisesti puhdistamisen yhteydessä, ettei pesuainetta jää proteesin pinnalle.

Puhdistusaineena voidaan käyttää myös proteeseille tarkoitettuja puhdistustabletteja ja -liuoksia. Puhdistustabletit poistavat plakkia ja värjäytymiä eivätkä sisällä hankaavia ainesosia. Tabletit liuotetaan veteen, minkä jälkeen proteesit upotetaan liuokseen 5–15 minuutiksi. Puhdistustabletin vaikutusaika tarkistetaan tuoteselosteesta. Proteesit on huuhdeltava huolellisesti ennen kuin ne laitetaan suuhun, jotta värjäytymien poistoon tarkoitetut aineet eivät ärsyttäisi limakalvoja.

Proteesit huuhdellaan myös ruokailun jälkeen, ettei niiden alle jäisi ruuantähteitä, jotka hankaavat limakalvoa.

Proteesin säilytys ja käyttötauot

Proteesit otetaan pois suusta yön ajaksi ja ne puhdistetaan huolellisesti ennen kuin ne laitetaan säilytysrasiaan. Aiemmin suositeltiin proteesien säilyttämistä kuivana pienessä rasiassa. Näin voidaan toimia edelleenkin. Puhtaat proteesit voidaan säilyttää myös kosteassa, sillä proteesi voi kuivassa muuttaa hieman muotoaan ja sen pinta tulla huokoiseksi.

Kun proteesit otetaan yöksi pois suusta, saadaan suun limakalvoille lepotauko. Proteesit voidaan ottaa pois suusta muutamaksi tunniksi myös päivällä, jotta sylki pääsee huuhtelemaan ja voitelemaan proteesin alla olevaa limakalvoa. Mikäli suun limakalvot ovat terveet, proteesit sopivat ja ehjät eikä hankaavia kohtia ole, voidaan ne pitää suussa myös yön ajan.

Jos suulaessa on lievää punoitusta, voidaan proteesihygieniaa tehostaa siten, että laitetaan proteesit suolaveteen yön ajaksi. Suolavesi valmistetaan siten, että liuotetaan 1 ruokalusikallinen suolaa juomalasilliseen vettä. Liuos valmistetaan päiväksi kerrallaan. Proteesihygieniaa voidaan tehostaa tällä tavoin kahden viikon ajan. Tällä pyritään limakalvon punoituksen parantamiseen.

Hammaslääkäri tarkistaa aina punoituksen ja proteesin kunnon. Mikäli punoitus on parantunut kahden viikon kuluttua, ei tarvitse ottaa sieninäytettä. Punoituksen jatkuessa pidempään otetaan yhteyttä hammaslääkäriin tarvittavan hoidon saamiseksi.

Yksilölliset ohjeet proteesin huoltamiseen, säilytykseen ja käyttötaukoihin saa suun terveydenhuollon ammattilaisilta.