Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Iressa

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Iressa

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

gefitinibi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tiettyjen ei-pienisoluisten keuhkosyöpätyyppien hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavanomainen annos on yksi tabletti kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Tabletin voi ottaa ruokailusta riippumatta. Tablettia ei saa murskata. Tarvittaessa tabletin voi liuottaa puoleen lasilliseen hiilihapotonta vettä. Seosta sekoitetaan, kunnes tabletti on liuennut veteen. Tämä voi kestää jopa 20 minuuttia. Liuos juodaan välittömästi. Jotta lasista saadaan varmasti koko lääkemäärä, lasiin lisätään uudelleen saman verran vettä ja neste juodaan.

Jos lääke unohtuu ja tämän huomaa 12 tunnin kuluessa, unohtunut lääkeannos otetaan heti ja sitten seuraava annos aikataulun mukaan tavanomaiseen aikaan. Jos unohtumisesta on yli 12 tuntia, otetaan vain seuraava annos tavanomaiseen aikaan.

Mikäli on välttämätöntä käyttää antasideja eli mahahappoa neutraloivia lääkkeitä, tulee niiden ja gefitinibin ottamisen välillä pitää mahdollisimman pitkä tauko.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ripuli, oksentelu, pahoinvointi, suutulehdus, ruokahaluttomuus, heikotus ja ihoreaktiot. Joskus voi ilmetä myös esimerkiksi kuumetta, hiustenlähtöä, nenäverenvuotoa, verta virtsassa tai lieviä silmäoireita.

Seuraavissa tapauksissa tulee ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin: jos ripuli tai oksentelu on vaikeaa tai jatkuvaa, jos ilmenee silmäoireita (akuutti tai paheneva silmätulehdus, valoherkkyys, näön hämärtyminen, silmäkipu ja/tai punasilmäisyys) tai jos potilaalla on pahenevia hengitystieoireita, kuten hengenahdistusta, yskää ja kuumetta.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä. Lääkettä ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Ruskea, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella painatus ”IRESSA 250”, toinen puoli sileä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2