Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Renvela

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Renvela

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

sevelameeri

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään laskemaan veren kohonneita fosfaattipitoisuuksia munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Alkuannos on yleensä 1-2 tablettia tai yksi annospussi päivässä. Lääkäri voi säätää annostusta vaikutuksen ja säännöllisesti otettavien verikokeiden mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pitää ottaa aterioiden yhteydessä, ei tyhjään vatsaan. Tabletit niellään kokonaisina. Niitä ei saa murskata, pureskella tai jakaa osiin. Annospussin sisältö liuotetaan noin puoleen desilitraan (60 millilitraan) vettä ja juodaan puolen tunnin sisällä valmistamisesta. Neste on tärkeä juoda kokonaan. Tämän jälkeen lasi huuhdellaan vedellä ja huuhteluvesi juodaan, jotta kaikki jauhe tulee niellyksi.

Vaikutustapa

Sevelameeri vaikuttaa suolistossa, jossa se estää ruoan sisältämää fosfaattia imeytymästä elimistöön. Ravinnon fosfaatti kulkeutuu sen mukana ulosteeseen eikä imeydy verenkiertoon. Tämä laskee veren fosfaattipitoisuutta.

Haittavaikutukset

Valmiste voi aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireta, kuten oksentelua, ummetusta, ylävatsakipua ja pahoinvointia. Myös suolitukosta on ilmennyt hyvin harvoin. Haittavaikutuksista erityisesti ummetuksesta on hyvä kertoa lääkärille. Sevelameeri voi muuttaa muiden lääkkeiden imeytymistä ja tehoa. Yhteiskäytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri päättää lääkkeen käytöstä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tabletit: Pidä pullo tiiviisti suljettuna. Herkkä kosteudelle.

Jauhe oraalisuspensiota varten: Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Jauhe oraalisuspensiota varten: vaaleankeltainen jauhe. Tabletit: valkoisia tai melkein valkoisia tabletteja, joiden toisella puolella on merkintä ”RENVELA 800”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2