Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Fenyylipropanoliamiini vastatuulessa

Fenyylipropanoliamiini vastatuulessa

18.12.2000
Uutispalvelu Duodecim

Monissa allergia- ja yskänlääkkeissä, vasomotorisen riniitin hoidossa ja joissakin maissa myös laihdutuslääkkeenä käytetyissä valmisteissa on fenyylipropanoliamiinia, jonka tuoreen tutkimuksen mukaan katsotaan lisäävän aivoverenvuodon riskiä (SLL 2000;55:4641). Nyt Yhdysvaltojen lääkevalvontaviranomainen (Food and Drug Administration, FDA) on määrännyt poistamaan tämän aineen yhdistelmävalmisteista tai lopettamaan sitä sisältävien valmisteiden myynnin. Kanadan terveysviranomaiset (Health Canada) neuvovat, ettei kuluttajien tulisi enää käyttää fenyylipropanoliamiinia sisältäviä valmisteita.

Eräät lääkeyritykset ovat vetäneet kyseistä ainetta sisältäviä valmisteitaan pois markkinoilta vapaaehtoisesti, ja fenyylipropanoliamiinia on alettu korvata samantapaisesti vaikuttavilla, mutta turvallisemmilla aineilla.

Englannissa ja Australiassa terveysviranomaiset kehottavat kuluttajia kysymään neuvoa hoitavalta lääkäriltä tai tiedustelemaan apteekista vaihtoehtoisia valmisteita. Norjan viranomaiset ovat rajoittaneet valmisteen käyttöaiheita ja lisänneet vasta-aiheisiin hypertonian, arterioskleroosin ja aikaisemmin sairastetut aivohalvaukset. Ruotsissa kehotetaan harkitsemaan vaihtoehtoista lääkitystä potilaille, joilla on kohonnut verenpaine tai anamneesissa sairastettu aivoverenvuoto. Kaikissa edellä mainituissa maissa on käynnistynyt fenyylipropanoliamiinia sisältävien lääkevalmisteiden turvallisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden uudelleen arviointi. Käytöstä saataneen lisävaroituksia ja vasta-aiheet voivat tiukentua. Voi myös olla että aineen alasajon lähtölaskenta ainakin laihdutuslääkkeiden osana on käynnistynyt.


SLL 2000;55:4641

SCRIP 2000;nro 2591:13 ja 3, Inpharma 2000;nro 1264: 20, Health Canada 2000-108, www.health.gov.au/tga, www.slk.no/bivirk, www.mpa.se/ biverkningar. (JE I-H)