Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Klamydia liittyy kohdunkaulan syöpään

Klamydia liittyy kohdunkaulan syöpään

18.01.2001
Uutispalvelu Duodecim

Tietyt klamydiatyypit näyttävät lisäävän naisten riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään. Chlamydia trachomatis -kannan kolmen alalajin vasta-aineiden esiintyminen veressä liittyi kohdunkaulan levyepiteelisyövän kehittymiseen tuoreessa laajassa pohjoismaisessa kohorttitutkimuksessa, joka perustui seerumipankkiaineistoon. Toinen sukupuolitauti papilloomavirus- eli HPV-tulehdus on yhdistetty jo pitkään kohdunkaulan syöpään, mutta klamydian merkitys on ollut epävarma. Klamydiat ovat virusten lailla vain solun sisällä lisääntyviä mikrobeja. Sukupuoliteitse tarttuvat Chlamydia trachomatis -infektiot ovat tärkeä kansanterveysongelma. Tutkimus on julkaistu JAMA-lehdessä, jonka pääkirjoituksessa muistutetaan, että sairastuvuuteen ovat voineet vaikuttaa muutkin tekijät kuin klamydia. Tulokset kuitenkin korostavat klamydiatutkimusten tärkeyttä entisestään.

Suomalaisten johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin 530 000 suomalaisen, ruotsalaisen ja norjalaisen naisen seeruminäytteitä, joista etsittiin kymmenen klamydiatyypin vasta-aineita. Naisista 128 sairastui kohdunkaulan syöpään vuoden sisällä näytteenotosta. Serotyyppi G kuusinkertaisti, serotyyppi I nelinkertaisti ja serotyyppi D kolminkertaisti naisten riskin saada kohdunkaulan syöpä, vaikka HPV-tulehdus ja tupakointi otettiin huomioon.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2001; 285: 47 - 51)
Tutkimuksen toteutti Tarja Anttila Kansanterveyslaitokselta.


Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama genitaali-infektio on Suomessa kuten muissakin länsimaissa tavallisin ja merkittävin sukupuolitauti. WHO:n arvion mukaan maailmassa todetaan vuosittain noin 90 miljoonaa klamydia-tartuntaa. Kohdunkaulan syöpä on rintasyövän jälkeen naisten toiseksi yleisin syöpä maailmassa. Kohdunkaulan levyepiteelisyövän ilmaantuvuus on kasvanut Suomessa 1990-luvun alusta lähtien. Syitä kohdunkaulan syövän uuteen tulemiseen voivat olla muutokset terveyskäyttäytymisessä, vaaratekijöiden yleistyminen ja terveydenhuollossa laman aikana tapahtuneet muutokset. Nuorena aloitetut yhdynnät ja seksipartnerien suuri määrä ovat levyepiteelisyövän ja sen esiasteiden tärkeimmät vaaratekijät. Papa-kokeella eli irtosolunäytteellä havaittava kohdunkaulan syövän esiaste on hoidettavissa.