Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Ekinokokeista ei vielä uhkaa Suomessa?

Ekinokokeista ei vielä uhkaa Suomessa?

04.11.2002
Uutispalvelu Duodecim

Koiraeläinten loismato ekinokokki voi aiheuttaa ihmiselle ekinokokkoosi-nimisen taudin. Ekinokokki on Taeniidae-heimoon kuuluva heisimato, lapamadon pieni sukulainen ja sen pääisäntiä ovat ketut, naalit, sudet, supikoirat ja myös lemmikkikoirat. Suomessa kotoperäistä ekinokokkoosia ei tavata, mutta jo Keski-Euroopan kettukannasta arviolta 40 prosenttia kantaa kyseistä loista. Suomessa ekinokokkia on löydetty poroista, jotka ihmisen tavoin toimivat loisen väli-isäntinä.

Ihminen voi saada tartunnan koiraeläimen ulosteen kautta. Ekinokokin muna kuoriutuu ohutsuolessa ja vapautuva toukan esiaste kulkeutuu suolen seinämän läpi verenkiertoon ja sen mukana kudoksiin. Ihmisellä toukan esiaste eli onkosfeeri päätyy yleisimmin maksaan, harvemmin keuhkoihin. Onkosfeeri alkaa muodostaa ympärilleen seinämää ja näin syntyvä kysta voi kasvaa vuosien mittaan jopa kymmenien senttien läpimittaiseksi. Kystinen ekinokokkoosi kehittyy oireettomana yleensä vuosia ja se löydetään useimmiten sattumalta. Jos kysta repeää ja sen sisältö pääsee ympäröiviin kudoksiin, potilas saa yleensä allergisia oireita, joskus jopa anfylaktisen shokin. Toinen ekinokokkoosin muoto, alveoraalinen ekinokokkoosi, tuhoaa maksakudosta ja voi lähettää pahanlaatuisen kasvaimen tapaan etäpesäkkeitä.

Ekinokokkoosi voidaan todeta kuvantamalla, verinäytteistä tai kudosnäytteistä. Sen hoitoon käytetään antibiootteja ja joskus kysta poistetaan leikkauksella. Hoidetun kystisen ekinokokkoosin ennuste on yleensä hyvä, alveolaarinen tautimuoto on selvästi vakavampi. Nykyisen hoidon avulla kuolleisuus on 10-20 prosenttia kymmenen sairausvuoden aikana. Ekinokokkoosi leviää helposti, sillä madot kestävät hyvin ympäristöolosuhteita ja säilyttävät tartuttamiskykynsä ainakin parin vuoden ajan 20 asteen pakkasessa. Ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeätä madottaa koirat säännöllisesti. Koiria ei saisi päästää laidun- tai kasvimaille. Kasvikset tulisi pestä hyvin ennen niiden käyttöä ravinnoksi. Raakoja teurasjätteitä ei tulisi syöttää koirille eikä jättää maastoon villieläinten syötäviksi. Keski-Euroopassa on kehotettu ihmisiä välttämään kypsentämättömien metsämarjojen syöntiä. Toistaiseksi Suomessa ei ole tarpeen ryhtyä tällaisiin rajoituksiin. Tähän mennessä Suomesta ei ole löytynyt yhtään lemmikkieläinten ekinokokkitartuntaa. Varmistuneet tartunnat ovat peräisin ulkomailta. Erityisen suuressa tartuntavaarassa ovat eläinlääkärit, maanviljelijät ja poromiehet.

Uutispalvelu Duodecim
(Aikakauskirja Duodecim 2002; 118: 2083-90)
http://www.duodecim.fi/aikakauskirja/