Valitun teoksen tietoja ei löytynyt! Etusivu » Kaktuksesta kehitellään kipulääkettä

Kaktuksesta kehitellään kipulääkettä

24.11.2005
Uutispalvelu Duodecim

Tietty Euphorbia resinfera -kasvi saattaa tulevaisuudessa helpottaa monien kipupotilaiden elämää, sillä sen sisältämä resiniferatoksiini näyttää estävän kipua hyvin tehokkaasti. Kaktusta muistuttava Euphorbia resinfera kuuluu tyräkkikasvien laajaan heimoon, ja se on yksi vanhimmista tunnetuista lääkekasveista.

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että resiniferatoksiini voi vammauttaa tai tuhota hermosoluja, jotka välittävät hermostolle lämmön ja tulehduksen aistimuksia. He testasivat ainetta ruiskuttamalla sitä kroonisista kivuista kärsivien koe-eläinten selkäytimen takajuuren ganglioon, minkä seurauksena eläimet eivät enää tarvinneet kivunlievitystä tai sen tarve väheni merkittävästi.

Resiniferatoksiini näyttäisi olevan myös turvallinen, sillä sen vaikutus rajoittuu hermosoluihin, joiden pinnalla on vanilloidi 1 -reseptoriproteiinia. Kyseistä proteiinia löytyy vain tiettyjen kuumuutta ja kipua aistivien hermosolujen pinnalta.

Tutkijat pitävät tuloksia niin lupaavina, että suunnittelevat jo jatkotutkimusten aloittamista. Menetelmää on tarkoitus kokeilla terminaalista luusyöpää sairastavien kivunlievityksessä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2005;331:1104)
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/extract/331/7525/1104-c