Etusivu » Leukemia (verisyöpä)

Leukemia (verisyöpä)

Lääkärikirja Duodecim
22.1.2015
veritautien erikoislääkäri Jonna Salonen

Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Leukemiassa ei muodostu yksittäistä kasvainta kuten muissa syöpämuodoissa, vaan syöpäsoluja on kiertävässä veressä ja luuytimessä. Joskus syöpäsoluja kertyy imusolmukkeisiin ja muihin elimiin. Leukemioita on monia eri tyyppejä.

Akuutit leukemiat

Akuutit leukemiat syntyvät melko nopeasti. Tavallisimmat oireet ovat väsymys, luukivut, verenvuodot ja sitkeät tulehdukset. Akuuttia leukemiaa (ks. «Akuutti leukemia aikuisilla»1) on kaksi päämuotoa: myelooinen ja lymfaattinen akuutti leukemia. Leukemiaa esiintyy kaikenikäisillä, myös lapsilla.

Akuuttia leukemiaa hoidetaan voimaperäisellä solusalpaajahoidolla, jonka yhteydessä voi esiintyä vaikeita tulehduksia ja muita ongelmia. Siitä huolimatta hoito kannattaa, sillä ilman hoitoa akuutti leukemia johtaa nopeasti kuolemaan. Nykyisen hoidon ansiosta elinikää voidaan suuresti pidentää, ja suuri osa potilaista paranee kokonaan.

Krooniset leukemiat

Krooniset leukemiat etenevät hitaasti, ja potilas voi olla pitkään oireeton, vaikka verikokeiden perusteella leukemia on jo havaittavissa. Niitä on kahta päätyyppiä, lymfaattinen ja myelooinen krooninen leukemia. Kroonisia leukemioita todetaan Suomessa vuosittain 150–200 uutta tapausta.

Krooninen lymfaattinen leukemia (ks. «KLL eli krooninen lymfaattinen leukemia»2) ilmaantuu yleensä yli 50 vuoden iässä. Se etenee hitaasti ja on alussa yleensä oireeton, minkä vuoksi taudin epäily herää usein sattumalta verinäytteiden yhteydessä. Tyypillinen oire ovat suurentuneet imusolmukkeet kaulalla, kainaloissa tai nivusissa.

Krooninen myelooinen leukemia (ks. «KML eli krooninen myelooinen leukemia»3) ilmaantuu yleensä 30–60 vuoden iässä. Nykyään tauti todetaan usein sattumalta, kun selvitetään poikkeavien veriarvojen syitä. Toinen tie diagnoosiin ovat leukemiaan liittyvät oireet, jotka vievät lääkäriin. Krooniseen myelooiseen leukemiaan liittyy yleisoireita, joita ovat väsymys, hikoilu ja laihtuminen.

Hoito

Leukemioiden hoidoista vastaavat veritautien erikoislääkärit eli hematologit. Akuuteissa leukemioissa hoito aloitetaan sairaalassa. Kroonisten leukemioiden hoito tapahtuu nykyään usein poliklinikoilla. Lääkevalikoima ja lääkkeiden annostelu ovat erilaisia leukemian tyypistä riippuen.

Lääkehoidon lisäksi leukemiapotilaat tarvitsevat usein verivalmisteita, joita annetaan tiputuksena laskimoon. Leukemiat ja niiden hoidot aiheuttavat potilaan infektioherkkyyden lisääntymistä. Infektioita hoidetaan tarvittaessa antibiooteilla. .

Katso myös «Syöpäkasvaimet ja suun terveys»4.