Etusivu » Kyhmyruusu (erythema nodosum)

Kyhmyruusu (erythema nodosum)

Lääkärikirja Duodecim
29.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Kyhmyruusussa on säärien etupinnoilla, joskus myös reisissä tai kyynärvarsissa kipeitä kyhmyjä, jotka parantuvat jälkiä jättämättä muutamassa viikossa tai muutamassa kuukaudessa. Kyhmyruusun syitä on monta. Niistä tavallisimmat ovat sarkoidoosi (ks. «Sarkoidoosi»1) ja monet infektiotaudit, kuten streptokokin aiheuttama nielurisojen tulehdus (tonsilliitti) «Nielurisatulehdus (”angiina”)»2, Yersinia-bakteerien aiheuttamat suolistoinfektiot «Yersinia-infektiot (yersinioosi ja rutto)»3 ja Chlamydia-infektiot «Klamydia»4. Sitä tavataan myös tulehduksellisissa suolistosairauksissa, kuten Crohnin taudissa eli ohutsuolentulehduksessa (ks. «Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)»5) ja haavaisessa paksunsuolentulehduksessa (ks. «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»6). Myös lepraan liittyy joskus kyhmyruusu, mutta Suomessa lepraa ei enää ole. Yhdeksän kymmenestä kyhmyruusupotilaasta on naisia, useimmiten nuoria. Kyhmyruusu uusiutuu vain hyvin harvoin.

Oireet

Tyypillinen kyhmyruusupotilas on nuori nainen, jolle kevättalvella tai keväällä tulee säärien etupinnoille kipeitä, aristavia kyhmyjä, joiden koko vaihtelee muutamasta senttimetristä kymmeniin senttimetreihin (ks. kuva «Kyhmyruusu»1). Kyhmyjä voi olla myös reisissä ja yläraajoissa. Lapsilla kyhmyruusua ei juuri esiinny, ja vanhuksilla se on harvinainen. Kuumetta on joka toisella. Nivelsäryt ovat yleisiä, mutta niveltulehdusta ei esiinny. Useilla on ollut nuhakuume tai muu infektio pari viikkoa ennen kyhmyjen ilmestymistä.

Kyhmyt alkavat tummua yleensä parin viikon kuluessa. Ne häviävät viikoissa tai muutamassa kuukaudessa. Kroonisessa eli vaeltavassa kyhmyruusussa (erythema nodosum migrans) kyhmyt kestävät tavallisesti puolesta vuodesta vuoteen. Kyhmyt jättävät jälkeensä lievän pigmentin muutamaksi kuukaudeksi, mutta pysyviä muutoksia ei jää.

Taudin toteaminen

Kyhmyruusudiagnoosiin riittää yleensä kyhmyjen näkeminen. Epävarmoissa tapauksissa otetaan kyhmystä koepala. Erotusdiagnoosi saattaa olla vaikea esimerkiksi kylmänkyhmyihin «Kylmänkyhmyt»7. Kyhmyruusun aiheuttanutta tautia etsitään laboratorio- ja röntgentutkimuksien avulla. Joka kolmannella syynä on sarkoidoosi (ks. «Sarkoidoosi»1), joka kolmannella jokin infektio, mutta noin kolmasosalla mahdollista syytä ei löydy. Vaeltava kyhmyruusu liittyy joka toisella raskauteen tai ehkäisytablettien nauttimiseen tai muuhun hormonihoitoon.

Itsehoito

Kyhmyruusu parantuu periaatteessa hoidotta. Lepo ja särkylääkkeet riittävät useimmille.

Milloin hoitoon

Kaikki kyhmyruusutapaukset tulisi tutkia mahdollisten taustatautien löytämiseksi ja hoitamiseksi. Mahdollinen hoito kohdistetaan kyhmyruusun syyhyn.

Ehkäisy

Koska kyhmyruusu on oire, ei itsenäinen sairaus, sen ehkäisemiseksi ei ole tehtävissä mitään.

Käytettyjä lähteitä

Pietinalho A. Kyhmyruusu (erythema nodosum). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 18.3.2013.

Farhi D, Cosnes J, Zizi N ym. Significance of erythema nodosum and pyoderma gangrenosum in inflammatory bowel diseases: a cohort study of 2402 patients. Medicine (Baltimore) 2008;87(5):281-93. «PMID: 18794711»PubMed

Hebel JL. Erythema nodosum. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1081633-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).