Etusivu » Kyhmyruusu (erythema nodosum)

Kyhmyruusu (erythema nodosum)

Lääkärikirja Duodecim
19.12.2019
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Kyhmyruusu on immunologisen reaktion laukaisema tulehdus ihonalaisrasvassa. Kyhmyruusussa säärien etupinnoilla, joskus myös reisissä tai kyynärvarsissa on kipeitä kyhmyjä, jotka parantuvat jälkiä jättämättä muutamassa viikossa tai muutamassa kuukaudessa. Kyhmyruusun tavallisimpia syitä ovat sarkoidoosi (ks. «Sarkoidoosi»1) ja tietyt infektiotaudit, kuten streptokokin aiheuttama nielurisojen tulehdus (ks. «Nielurisatulehdus (”angiina”)»2), Yersinia-bakteerien aiheuttamat suolistoinfektiot (ks. «Yersinia-infektiot (yersinioosi ja rutto)»3) ja Chlamydia-infektiot (ks. «Klamydia»4). Sitä tavataan myös tulehduksellisissa suolistosairauksissa (ks. «Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)»5 ja «Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)»6) ja muiden autoimmuunisairauksien yhteydessä. Myös raskaus ja jotkut lääkkeet voivat laukaista kyhmyruusun. Usein syy jää tuntemattomaksikin. Valtaosa kyhmyruusupotilaasta on naisia, useimmiten nuoria. Kyhmyruusu uusiutuu hyvin harvoin.

Oireet

Tyypillinen kyhmyruusupotilas on nuori nainen, jolle kevättalvella tai keväällä tulee säärien etupinnoille kipeitä, aristavia kyhmyjä, joiden koko vaihtelee muutamasta senttimetristä kymmeneen senttimetriin (ks. kuva «Kyhmyruusu»1). Kyhmyjä voi olla myös reisissä ja yläraajoissa. Väsymys ja lämmönnousu ovat yleisiä oireita. Myös nivelsärkyä voi esiintyä.

Kyhmyt alkavat tummua parin viikon kuluessa, ja ne häviävät viikoissa tai muutamassa kuukaudessa. Pysyviä muutoksia ei yleensä jää. Kroonisessa eli vaeltavassa kyhmyruusussa (erythema nodosum migrans) kyhmyt kestävät pidempään, tavallisesti puolesta vuodesta vuoteen.

Taudin toteaminen

Kyhmyruusudiagnoosiin riittää yleensä kyhmyjen näkeminen. Epävarmoissa tapauksissa otetaan kyhmystä koepala. Erotusdiagnoosina kyseeseen voivat tulla mm. kylmänkyhmyt (ks. «Kylmänkyhmyt»7). Kyhmyruusun mahdollisesti aiheuttanutta tautia etsitään laboratorio- ja röntgentutkimuksien avulla.

Itsehoito

Kyhmyruusu paranee yleensä itsestään. Lepo ja särkylääkkeet riittävät useimmille.

Milloin lääkäriin?

Kaikki kyhmyruusutapaukset tulisi tutkia mahdollisen taustasyyn löytämiseksi ja hoitamiseksi. Tarvittaessa hoito kohdistetaan kyhmyruusun syyhyn.

Ehkäisy

Koska kyhmyruusu on oire, ei itsenäinen sairaus, sen ehkäisemiseksi ei ole tehtävissä mitään.

Käytettyjä lähteitä

Pietinalho A. Kyhmyruusu (erythema nodosum). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 12.12.2019.

Hebel JL. Erythema nodosum. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1081633-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.8.2018.