Etusivu » Kohdunkaulan muutokset

Kohdunkaulan muutokset

Lääkärikirja Duodecim
28.9.2020
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kohdunkaulassa esiintyy sekä hyvän- että pahanlaatuisia kasvaimia. Kohdunkaulan hyvänlaatuisia muutoksia ovat polyypit ja tulehdukset. Kondyloomat eli visvasyylät esiintyvät kohdunsuulla yleensä ns. litteinä kondyloomina. Kohdun napukassa voi olla ns. Nabothin kystia, jotka ovat rauhaskäytävän tukkeutumasta johtuvia kohdunnapukan limakalvon alaisia pullistumia.

Papilloomavirustulehduksella (ks. «Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella»1) on merkittävä osuus kaikissa ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan muutoksissa. Kohdunkaulan syövän esiasteet (ks. «Kohdunkaulan syövän esiasteet»2) ovat niistä tavallisimpia. Suomessa on tehokkailla papa-seulonnoilla saatu kohdunkaulan syöpätapaukset vähenemään merkittävästi. Tulevaisuudessa voidaan olettaa rokotusohjelmassa olevan HPV-rokotteen (ks. «HPV-rokote»3) vähentävän papilloomaviruksen aiheuttamia kudosmuutoksia sekä siihen liittyviä syöpiä merkittävästi.

Oireet

Kohdunkaulan muutoksiin viittaavat valkovuoto (ks. «Valkovuoto»4) tai ylimääräinen verinen vuoto, erityisesti jos sitä ilmenee aina yhdynnän jälkeen. Oireita ei välttämättä ole lainkaan, vaan esimerkiksi kohdunkaulan polyyppi voidaan todeta papakokeen oton tai gynekologisen rutiinitutkimuksen yhteydessä.

Taudin toteaminen

Gynekologisessa tutkimuksessa tarkastellaan kohdunnapukka ja kaulakanavan erite. Papanäyte (ks. «Papakoe»5) on tärkeä osa tutkimusta. Tarvittaessa otetaan tulehdusnäytteet. Jos papakokeessa on solumuutoksia, jatkotutkimuksena tehdään kohdunsuun tähystys, kolposkopia (ks. «Kolposkopia»6), jonka yhteydessä otetaan koepala.

Hoito

Hoito riippuu luonnollisesti löydöksestä. Tulehdukset hoidetaan aiheuttajansa mukaisesti; esimerkiksi klamydiatulehdus (ks. «Klamydia»7) edellyttää antibioottihoitoa. Polyypit eli limakalvopullistumat voidaan yksinkertaisesti poistaa pienellä pihdillä kiertämällä. Kondyloomamuutokset ja hyvänlaatuiset solumuutokset (ks. «Kohdunkaulan syövän esiasteet»2) voidaan hoitaa laserhoidolla tai kohdunkaulan sähkösilmukkahoidolla (ns. loop-hoito).

Ehkäisy

Polyyppien muodostusta ei voi ehkäistä. Sukupuoliteitse tarttuvia tulehduksia voi ehkäistä käyttämällä kondomia yhdynnässä.

Papilloomaviruksen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita voidaan ehkäistä rokotuksella naisilla, joilla ei aiemmin ole ollut HPV-infektiota. Suomessa on käytössä kaksi HPV-rokotetta, joista toinen on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan ja toista on saatavilla reseptivalmisteena.

Jos kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksissa on todettu muutoksia, kannattaa käydä suositusten mukaisesti seurannoissa, jotta mahdolliset kehittyvät kohdunkaulan syövän esiasteet voidaan hoitaa. Myös kohdunkaulan solumuutosten hoidon jälkeen on aiheellista käydä seurannoissa ohjeiden mukaisesti. Esiasteiden hoidolla pystytään estämään arviolta 99 % kohdunkaulan syövistä.

Lisää tietoa kohdunkaulan muutoksista

Käytettyjä lähteitä

Mäenpää J, Jakobsson M, Nieminen P, Pakarinen P. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 269-271.