Etusivu » Kielikipu, suupolte, kipeä suu (glossodynia)

Kielikipu, suupolte, kipeä suu (glossodynia)

Lääkärikirja Duodecim
22.11.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Kipeä suu on varsin yleinen vaiva erityisesti keski-ikäisillä ja ikääntyvillä naisilla. Sen esiintyvyys on noin 4 %. Oireilijoista ainakin kahdeksan kymmenestä on naisia, ja esiintymishuippu on 60–80 vuoden iässä. Yhdellä kolmasosalla oireet alkavat melko äkillisesti, kahdella kolmasosalla vähitellen. Kipua on usein poskissa ja kielessä. Makuaisti voi muuttua poikkeavaksi. Suussa on metallin maku, ja siellä voi tuntua sähköiskun tapaisia vihlaisuja. Oireet vaihtelevat päivän mittaan.

Suukivun syitä on paljon. Tupakointi, alkoholin käyttö, kuuma ja voimakkaasti maustettu ruoka, suuveden ja imeskelytablettien jatkuva käyttö ja suun kuivuus altistavat suu- ja kielikivulle. Suun kuivuus voi johtua suuhengityksestä, sylkirauhassairauksista, Sjögrenin syndroomasta ja syljen eritystä vähentävistä lääkeaineista, kuten trisyklisistä masennuslääkkeistä ja virtsan karkailuun käytetyistä antikolinergeistä. Hammaslääkärin on syytä tarkistaa purenta, hammasproteesin sopivuus, hoitaa mahdolliset hammas- ja ientulehdukset (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»1) sekä poistaa hammaskivi. Suun kasvaimet, leukoplakia eli limakalvon valkotäpläisyys, uurrekieli, karttakieli ja kielinystyjen surkastuminen ja limakalvohaavat (aftat, herpes, punajäkälä, monimuotoinen punavihoittuma ja pemfigus) ovat muita paikallisia suukivun syitä.

Kiiltävä, kipeä kieli voi olla merkki B-ryhmän vitamiinien tai raudan puutteesta tai hiivainfektiosta. Sammas on Candida albicans -hiivan aiheuttama valkea kate lapsilla; aikuisilla valkeakatteinen suusammas on harvinainen. Candida-infektiossa aikuisella suun limakalvo on vihaisen punainen ja tulehtunut.

Suukivun taustalta saattaa löytyä myös keliakia (ks. «Keliakia»2), kilpirauhasen toiminnan häiriö, Sjögrenin oireyhtymä (ks. «Sjögrenin oireyhtymä (primaarinen)»3), refluksitauti, diabetes, lääkityksen tai veritaudin aiheuttama veren jyvässolukato eli agranulosytoosi tai neurologinen sairaus, kuten neuralgiat, MS-tauti ja kasvaimet. Ellei mitään ilmeistä tai todennäköistä syytä tutkimuksissa tule ilmi, suupoltetta sanotaan idiopaattiseksi.

Kipeä suu tai kieli ilman havaittavaa syytä (idiopaattinen glossodynia)

Tautia sanotaan idiopaattiseksi silloin, kun kipeässä suussa ei näy mitään erityistä, kilpirauhaskokeet, seerumin rauta, foolihappo, B12-vitamiini ja sinkki ovat normaalit, tauti ei johdu vaihdevuosien hormonihäiriöistä ja kun muutkin suukivun mahdolliset aiheuttajat on tutkimuksissa suljettu pois.

Itsehoito

B-vitamiineista, erityisesti riboflaviinista, pyridoksiinista ja niasiinista, on usein apua. Yksi B-monivitamiinitabletti päivässä 3–4 kuukauden ajan korjaa puutteen. Suun kuivuutta voi vähentää huuhtomalla suu usein vedellä, pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imemällä ksylitolipastilleita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suuret määrät ksylitolia aiheuttavat ilmavaivoja ja ripulia.

Hammastahnan vaihtaminen sellaiseen, jossa ei ole natriumlauryylisulfaattia (vaahtoava aine) saattaa helpottaa oireilua.

Milloin lääkäriin?

Jos hammaslääkärin toimenpiteet ja itsehoito eivät auta riittävästi, voi yleislääkäri tai gynekologi arvioida vaihdevuosien hormonihoidon tarpeellisuutta. Hankalissa, invalidisoivissa tapauksissa käytetään masennuslääkkeitä tai rauhoittavia lääkkeitä. Amalgaamipaikkojen vaihtamisesta muovisiin ei ole hyötyä, ei myöskään ns. hiivasyndrooman hoidosta. Suukipu häviää itsekseen joskus kuukausien, joskus vasta vuosien kuluttua.

Käytettyjä lähteitä

Kullaa A. Suu- ja kielikipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim.

Klasser GD, Fischer DJ, Epstein JB. Burning mouth syndrome: recognition, understanding, and management. Oral Maxillofac Surg Clin North Am 2008;20(2):255-71, vii. «PMID: 18343329»PubMed

Mock D, Chugh D. Burning mouth syndrome. Int J Oral Sci 2010;2(1):1-4. «PMID: 20690412»PubMed

Eusterman VD. Burning mouth syndrome. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1508869-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Silvestre-Rangil J, Silvestre FJ, Tamarit-Santafé C ym. Burning mouth syndrome: correlation of treatment to clinical variables of the disease. Med Oral Patol Oral Cir Bucal 2011;16(7):e890-4. «PMID: 21743413»PubMed