Etusivu » Ihokeliakia (dermatitis herpetiformis)

Ihokeliakia (dermatitis herpetiformis)

Lääkärikirja Duodecim
8.4.2015
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Keliakiaa on kahta muotoa, suolistokeliakiaa (ks. «Keliakia»1) ja ihokeliakiaa. Suolistokeliakiaa on 1–2 tapausta sataa asukasta kohti. Ihokeliakia on joka kuudennella keliakiaa sairastavalla. Tauti puhkeaa tavallisesti varhaisessa keski-iässä.

Potilailla on myös keliakialle tyypillisiä suolistomuutoksia, vaikkei heillä vatsaoireita olisikaan. Keliakian aiheuttaa vehnän, ohran ja rukiin sitkoaine, gluteeni, jota vastaan elimistö tekee vasta-aineita. Osa keliaakikoista sietää kauraa. Alttius keliakiaan periytyy.

Oireet

Ihokeliakian pääoireet ovat kutina ja 2–6 mm:n läpimittaiset kirkkaat nesterakkulat kyynärpäissä, polvissa (ks. kuva «Ihokeliakia polvessa»1), pakaroissa, hartioissa ja hiuspohjassa. Raapiminen rikkoo rakkulat. Sen takia taudille tyypillisiä rakkuloita ei aina huomata, vaan edellä mainituilla alueilla on vain verisiä rupia ja raapimajälkiä. Ihokeliakiassa rakkuloita voi olla myös kämmenissä ja jalkapohjissa, toisinaan suun limakalvoillakin.

Taudin toteaminen

Diagnoosiin tarvitaan vasta-ainetutkimus koepalasta, joka otetaan terveen näköisestä ihosta läheltä ihottumaa. Jos näytteessä todetaan ihokeliakia, tutkimusta jatketaan ohutsuolen koepaloilla suolistokeliakian toteamiseksi. Ihokeliakiaa sairastavista 80 %:lla on vasta-aineita myös veressä.

Hoito

Ihokeliakia kuuluu erikoislääkärin diagnosoimiin tauteihin. Hoitoon hakeudutaan lähiviikkoina oireiden alkamisesta. Hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka aloitetaan diagnostisten tutkimusten jälkeen. Ruokavalion vaikutus ilmenee muutamassa kuukaudessa. Ruokavaliohoidon alkuvaiheessa käytetään joskus sisäistä lääkettä, dapsonia, rauhoittamaan kutinaa.

Ehkäisy

Ihokeliakian puhkeamista ei voi ehkäistä. Tarkka gluteeniton ruokavalio estää oireita uusimasta.

Lisää tietoa keliakiasta

Käypä hoito- suosituksen potilasversio: ks. «Keliakia»2.

Keliakialiitto «http://www.keliakialiitto.fi/»1

Käytettyjä lähteitä

Keliakia (online). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2010. Saatavilla Internetissä: «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi08001»2.