Etusivu » Näärännäppy ja luomirakkula

Näärännäppy ja luomirakkula

Lääkärikirja Duodecim
17.6.2019
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Oireet ja syyt

Näärännäppy (hordeolum) on äkillinen silmän ylä- tai alaluomen talirauhasen (ks. kuva «Silmäluomen rauhaset»1) tulehdus. Luomen reunaan tai luomen sisään kehittyy melko nopeasti aristava, turvonnut kohta, jossa on punoitusta ja josta voi valua märkääkin. Punoitus ja turvotus voivat levitä koko luomeen, joka aristaa räpyttäessä.

Luomirakkula (chalazion) voi seurata näärännäppyä. Se on pitkäaikaisempi luomirauhasen tulehdus, joka johtuu luomen rauhasen tukkeumasta. Luomirakkulasta puuttuvat äkillisen tulehduksen punoitus ja turvotus. Luomeen ilmaantuu näärännäpyn jälkeen tai joskus ilman ennakoivia oireita vähitellen suureneva, kovan tuntuinen patti. Se on yleensä kivuton, aristamaton ja rajoiltaan selvästi tunnettavissa. Luomirakkula on talieritteen ja tulehdussolujen täyttämä. Luomirakkulasta on erillinen artikkeli, ks. «Luomirakkula (chalazion)»1.

Itsehoito

Näärännäppy vaatii yleensä hoitoa antibioottitipalla. Hautominen lämpimällä ja varovainen luomireunan puhdistus voi nopeuttaa paranemista (ks. HUS:n video luomireunan hoidosta. Luomirakkula taas paranee yleensä itsestään muutaman kuukauden kuluessa.

Milloin hoitoon

Selvästi punoittavaa ja turvonnutta silmäluomea on syytä käydä näyttämässä lääkärille. Hoidoksi usein riittää antibioottia sisältävä silmätippa tai -voide, mutta joskus luomen märkäpesäke voidaan joutua avaamaan.

Ellei luomirakkula häviä 2–3 kuukaudessa tai se aiheuttaa jatkuvaa haittaa esimerkiksi painamalla silmää, on syytä hakeutua lääkäriin rakkulan tyhjentämiseksi. Kortisoniruiske rakkulaan saattaa myös olla tehokas.

Luomirakkula on lasten ja nuorten aikuisten tauti. Jos silmäluomiin ilmaantuu myöhemmällä iällä luomirakkulaa muistuttava kyhmy, lääkärin tarkastus luomikasvaimen poissulkemiseksi on tarpeen.

Käytettyjä lähteitä

Ehrenhaus M. Hordeolum. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1213080»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 19.11.2018.

Kivelä T. Näärännäppy ja luomirakkula. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online «http://www.terveysportti.fi/dtk/ltk/koti»2, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.8.2016.