Etusivu » Savipuoli (pityriasis versicolor)

Savipuoli (pityriasis versicolor)

Lääkärikirja Duodecim
6.4.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Savipuoli (lat. pityriasis versicolor) on rasvahiivoihin kuuluvan Malassezia-hiivan, tavallisesti M. globosan, aiheuttama pinnallinen ja vaaraton hiivasienitulehdus ihossa. Se on melko yleinen nuorilla aikuisilla. Ihmisihossa viihtyvät Malassezia-hiivat kuuluvat ihon normaalikasvustoon. Tuntemattomasta syystä ne joskus pääsevät lisääntymään ja tuloksena voi olla savipuoli. Eri Malassezia-hiivoilla voi olla merkitystä myös kasvojen ja kaulan atooppisessa ekseemassa «Atooppinen ekseema (ihottuma)»1, aknessa «Akne»2, rasvaisen ihon karvatuppitulehduksessa «Karvatuppitulehdus (follikuliitti)»3, tali-ihottumassa ja päänahan hilseilyssä «Hilse»4.

Oireet

Tyyppipotilas on nuori aikuinen, jolla on ylävartalolla tai olkavarsissa, harvemmin muualla kehossa, karttamaisia, lievästi hilseileviä läiskiä, jotka saattavat kutista hieman. Ruskettumattomassa ihossa ne ovat muuta ihoa tummempia (kuva «Savipuoli ruskettumattomassa ihossa»1), ruskettuneessa vaaleampia (kuva «Savipuoli ruskettuneessa ihossa»2). Läiskien kohdat eivät rusketu yhtä hyvin kuin muu iho, ja auringonvalossa syntyvä pigmentti kuluu tavallista nopeammin pois. Sen takia iho pysyy valkoläiskäisenä seuraavaan kesään saakka. Savipuoli ei leviä kasvoihin eikä yleensä vyötärön alapuolelle.

Savipuoli voi uusiutua kuukausien tai muutaman vuoden kuluttua. Se ei kuitenkaan tartu henkilöstä toiseen eikä ole muutenkaan vaarallinen.

Taudin toteaminen

Diagnoosi selviää useimmiten vilkaisulla. Jos taudinkuva poikkeaa tavanmukaisesta tai ihottuma ei ole tavallisella savipuolen esiintymisalueella, lääkäri ottaa ihottumasta näytteen ja tutkii sen mikroskoopin avulla. Sienirihmat ja -itiöt erottuvat "spagettina ja lihapullina". Sieniviljelyä ei kannata ottaa, sillä Malassezia ei kasva tavallisella sieniviljelyalustalla.

Itsehoito

Tavalliset sienilääkevoiteet (mikonatsoli, klotrimatsoli, ketokonatsoli tai tiokonatsoli) kerran tai kahdesti päivässä parantavat ihottuman 2–3 viikossa. Myös ketokonatsolia sisältävää sampoota voi käyttää. Sampoo levitetään kostutetulle iholle ja pestään pois vasta 5–10 minuutin kuluttua. On huomattava, että iho jää kirjavaksi seuraavaan kesään saakka, jolloin se vasta ruskettuu tasaisesti.

Milloin hoitoon?

Jos itsehoito ei vähennä ihottumaa, lääkäri voi määrätä sisäisen sienilääkekuurin.

Ehkäisy

Savipuolta voi ehkäistä pesemällä rinta ja selkä ketokonatsolisampoolla noin kerran viikossa. Vaikutusaika on muutama minuutti. Samalla sampoolla voi pestä myös päänahan.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Käytettyjä lähteitä

Crouse LN. Tinea versicolor. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1091575-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Hay RJ. Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: an overview. Br J Dermatol 2011;165 Suppl 2():2-8. «PMID: 21919896»PubMed