Etusivu » Sukupuolitaudit, seksitaudit

Sukupuolitaudit, seksitaudit

Lääkärikirja Duodecim
7.4.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Mitä sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat?

Sukupuolitaudeiksi eli seksitaudeiksi sanotaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Sellaisia ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri, mycoplasma genitalium, HIV-infektio, trikomoniaasi ja lymfogranuloma venerum. Joskus myös hepatiitti B luetaan seksitauteihin.

Suomessa saatu tartunta on useimmiten klamydia, kondylooma tai sukuelinherpes. Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 13 200, joista 65 % todetaan alle 25-vuotiailla. Luku on todellisuudessa korkeampi, koska monet oireettomat eivät hakeudu tutkimuksiin tai saavat lääkityksen partnerinsa kautta. Klamydiatartunnan arvioidaan saavan noin 5 % 15–25-vuotiaista. Kondyloomaa aiheuttavan papilloomavirustartunnan saa arviolta kolmasosa nuorista aikuisista ja sukuelinherpestä aiheuttavan herpex simplex virus 2 -tartunnan noin joka neljäs.

Kuppatartuntoja ilmoitetaan vuosittain vajaa 200 ja tippuritapauksia noin 270. Puolet niistä on peräisin ulkomailta, useimmiten Venäjältä ja Thaimaasta. Uusia HIV tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain noin 170. HIV tartunnoista 2/3 saadaan seksin välityksellä ja yli puolet tartunnoista on peräisin ulkomailta, eniten Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta.

Miten seksitaudit tarttuvat?

Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta. Vesiliukoinen tai silikonipohjainen liukuvoide vähentää edelleen kondomin rikkoutumisen vaaraa. Kondyloomassa ja sukuelinherpeksessä tartunta voi kuitenkin tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella, myös taudin oireettomassa vaiheessa. Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö altistaa riskikäyttäytymiselle ja lisää sukupuolitautien vaaraa. Seksin turvallisia muotoja ovat halaaminen, koskettaminen, suukottelu ja sukuelinten hyväily käsin.

Milloin ja mihin tutkimuksiin ja hoitoon?

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Oireita voivat olla kirvely virtsatessa tai virtsaamisvaikeudet, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuume. Mistään oireista ei seksitartuntaa voi päätellä varmasti, vaan diagnoosi perustuu laboratoriotutkimuksiin.

Tutkimuksiin voi hakeutua omaan terveyskeskukseen, yliopistosairaalan sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Myös yksityiset iho- ja sukupuolitautilääkärit sekä urologian ja naistentautien erikoislääkärit hoitavat seksitauteja. Ilmaisia ja nimettömiä HIV-testejä ottavat Hivpointin toimipisteet (Helsingissä, Tampereella ja Oulussa) ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteet (Seinäjoella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa ja Turussa).

Vastaanotolla kysytään tartunta-ajankohdasta ja –maasta sekä tartuntatavasta (emätinyhdyntä, peräsuoliyhdyntä vai suuseksikontakti), jotta testit saadaan valittua oikein. Esimerkiksi peräaukossa oleva klamydiatartunta ei näy virtsakokeessa. Sukupuolitaudit todetaan virtsa- ja verinäytteistä tai vanutikulla otettavista näytteistä virtsaputkesta, kohdunkaulasta, emätineritteestä, peräaukosta, nielusta tai haava- ja rakkula-alueilta. Klamydia ja tippuritartunta voidaan sulkea pois viikon, kuppa kuukauden ja HIV sekä hepatiitti kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Herpeksen ja kondylooman itämisaika vaihtelee suuresti ja tartunta voidaan todeta vasta oireiden ilmaannuttua.

Tartunnan saaneella on velvollisuus kertoa sukupuolitaudista partnereilleen, jotta he osaavat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Jos tartunnan saanut ei kykene yhteydenottoon, voi hoitava lääkäri lähettää tarvittaessa kutsun näytteenottoon. Lääkärillä on lakiin perustuva oikeus ilmoittaa kuppatartunnasta altistuneille.

Vakituinen kumppani tutkitaan ja hoidetaan yleensä samanaikaisesti uusintainfektion ehkäisemiseksi. Klamydian, kupan ja tippurin paraneminen kontrolloidaan hoidon jälkeen. Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa lapsettomuutta, erilaisia tulehduksia kuten sisäsynnyttimien, virtsaputken ja lisäkivesten tulehdusta, niveltulehdusta ja neurologisia oireita.

Lisää tietoa sukupuoliteitse tarttuvista taudeista

Lääkärikirja Duodecimin artikkeleita:

Käytettyjä lähteitä

Käypä hoito-suositus "Sukupuolitaudit" «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50087»1.

Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta sekä Hiv- ja aidstilastot «http://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/tilastot.html»2.

Jaakkola S, ym. Tartuntataudit Suomessa 2012. THL 2013 «http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-890-2»3.

Gravningen K, Furberg AS, Simonsen GS ym. Early sexual behaviour and Chlamydia trachomatis infection - a population based cross-sectional study on gender differences among adolescents in Norway. BMC Infect Dis 2012;12():319. «PMID: 23174009»PubMed

Jensen AJ, Kleveland CR, Moghaddam A ym. Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium and Ureaplasma urealyticum among students in northern Norway. J Eur Acad Dermatol Venereol 2013;27(1):e91-6. «PMID: 22449180»PubMed

Wikström E, Bloigu A, Ohman H ym. An increasing proportion of reported Chlamydia trachomatis infections are repeated diagnoses. Sex Transm Dis 2012;39(12):968-72. «PMID: 23191952»PubMed