Etusivu » Terskan ja esinahan ihottumat

Terskan ja esinahan ihottumat

Lääkärikirja Duodecim
8.9.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Terskan ja esinahan iho voi tulehtua ihosairauksissa kuten tali-ihottumassa ja muissa ekseemoissa, psoriaasisssa, puna- ja valkojäkälässä sekä plasmasoluisessa terskan tulehduksessa. Iho voi ärtyä myös virtsaputken tulehduksen, virtsan pidätyskyvyn häiriön ja pesemättömyyden seurauksena. Diabetes ja huomattava ylipaino altistavat terskatulehdukselle. Harvinainen terskan ihottuma on penissyöpä ja sen esiaste; niistä on otettava koepalatutkimus. Terskan normaalirakenteeseen sen sijaan kuuluvat helmiäisnystyt.

Helmiäisnystyt

Terskan helmiäisnystyt ovat muun limakalvon värisiä pieniä nystyjä yleensä kaksirivisenä renkaana terskan juuressa (ks. kuva «Helmiäisnystyt terskassa»1). Niitä on 25–50 %:lla nuorista miehistä. Nystyt koostuvat sidekudoksesta ja verisuonista. Niitä luullaan joskus visvasyyliksi. Ne ovat kuitenkin täysin hyvänlaatuisia, eikä niitä pidä ruveta hoitamaan. Ne pienentyvät ikää myöten ja häviävät yleensä kokonaan ennen 50 ikävuotta.

Terskan ja esinahan tulehdus eli balanopostiitti

Tali-ihottuma

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema terskassa on yleinen. Sen syynä on talirauhasten ja muiden ihon ja limakalvon rauhasten runsas erite esinahan alla. Alueen normaaliin mikroskooppiseen kasvustoon kuuluvat hiivasienet ja bakteerit hajottavat eritettä, jolloin se härskiintyy. Härskiintymisen seurauksena esinahan alle kertyy ärsyttäviä aineita. Limakalvo alkaa punoittaa, kutista, kirvellä ja hilseillä (ks. kuva «Seborrooinen ihottuma peniksessä»2).

Terskan ja esinahan tali-ihottuma alkaa yleistyä murrosiän jälkeen, kun rauhastoiminta vilkastuu. Oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan 25–50-vuotiailla. Samoilla henkilöillä on tavallisesti tali-ihottuman oireita myös muualla kuten kivespusseissa, päänahassa, kulmakarvoissa, nenänpielissä ja parran alueella (ks. «Tali-ihottuma»1).

Hoitona on pesu vedellä ja saippualla kahdesti päivässä niin kauan, kun tulehdusvaihe kestää. Pesun jälkeen terska ja esinahka kuivataan ja laitetaan antiseptistä hydrokortisonivoidetta. Ihottuma rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä. Jollei ihottuma ole hävinnyt 2 viikossa, on syytä lähteä lääkäriin. Ihottuman rauhoituttua päivittäistä pesua jatketaan. Antiseptinen perusvoide pesun jälkeen estää tulehduksen uusiutumista.

Psoriaasi-ihottuma terskassa muistuttaa ulkonäöltään kuvan tali-ihottumaa.

Punajäkälä

Punajäkälä muodostaa terskaan joko verkkomaisen vaalean kuvion tai yhden tai useampia erillisiä vaaleanvioletteja läiskiä, jotka saattavat kutista (ks. kuva «Punajäkälä terskassa»3). Samaan aikaan iho-oireita on useimmiten myös kivespusseissa, nilkoissa ja ranteissa, ja potilaalla on usein muutoksia myös suun limakalvossa (ks. «Punajäkälä»2). Ellei oireita ole terskan ulkopuolella, diagnoosi voidaan varmistaa koepalalla. Hydrokortisonivoide auttaa usein riittävästi. Lääkäri voi määrätä voimakkaamman kortisonivoiteen tai erityistapauksessa takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteen.

Valkojäkälä

Valkojäkälä (ks. «Valkojäkälä»3) muodostaa terskan tai esinahan iholla ja limakalvolla kiinteitä, vaaleita läiskiä, jotka voivat haavautua. Terskan ja esinahan välille voi syntyä kiinnikkeitä, ja esinahka voi ahtautua (= fimoosi; ks. kuva «Peniksen balanitis xerotica obliterans»4). Valkojäkäläläiskien raja terveeseen ihoon on usein epätarkka. Muutos altistaa ihosyövälle. Hydrokortisonivoide tai muu itsehoito ei tehoa tautiin.

Virtsaputken tulehduksen aiheuttama terskan ja esinahan tulehdus

Virtsaputken tulehdus aiheuttaa vuotoa virtsaputkesta, mikä ärsyttää terskan ja esinahan sisälehden ihoa ja tulehduttaa sen (ks. kuva «Terskan ja esinahan tulehdus eli balanopostiitti»5). Virtsaputken ärtymisen syynä voi olla esimerkiksi

Oireena on punoitus, turvotus ja arkuus. Perustauti on hoidettava. Terskatulehdusta rauhoittaa pesu 1–2 kertaa päivässä miedolla nestesaippualla, huolellinen kuivaus ja antiseptinen hydrokortisonivoide. Alkuvaiheessa voi käyttää myös päivittäisiä 10 minuutin keittosuolahauteita tai kylpyjä (kuppikylpy). Fysiologista keittosuolaa voi ostaa apteekista tai valmistaa itse lisäämällä 2 teelusikallista suolaa yhteen litraan vettä. Käyttölämpötila on kädenlämpöinen tai viileämpi.

Plasmasoluinen terskan tulehdus

Plasmasoluinen terskan tulehdus (balanitis plasmacellularis, Zoon's plasmacellular balanitis) on harvinainen ja tavallisesti keski-ikäisten tai sitä vanhempien miesten tauti. Se muistuttaa ulkonäöltään suuresti peniksen pintasyöpää (erythroplasia Queyrat). Se on tyypillisesti kosteapintainen, punoittava, lievästi kutiava tai arka läiskä terskassa ja mahdollisesti vastaavalla kohdalla esinahan sisälehdellä. Tulehtunut alue suurenee ja pienenee näennäisesti omia aikojaan kuukausien kuluessa. Taudinmääritys edellyttää koepalaa. Plasmasoluinen terskan tulehdus reagoi hoitoihin huonosti. Hoitona käytetään mietoa kortisonivoidetta yhdistettynä paikallisantibioottiin (fusidiinihappo) ja hiivavalmisteeseen. Oireen pitkittyessä voi lääkäri suositella ympärileikkausta.

Penissyöpä ja sen esiaste

Penissyövän esiaste erythroplasia Queyrat eli Bowenin tauti on harvinainen. Löydöksenä on yleensä vain yksi kiiltäväpintainen, kirkkaanpunainen, tarkkarajainen läiskä terskassa, harvoin esinahan limakalvolla (ks. kuva «Erythroplasia Queyrat»6). Ulkonäön perusteella sitä ei pysty erottamaan penissyövästä. Koepala on aina tarpeellinen. Tietyt papilloomavirustartunnat (kondylooma) altistavat penissyövälle. Muita altistavia tekijöitä ovat ahdas esinahka, tupakointi, seksuaalikumppanien suuri määrä, immunosuppressio, valkojäkälä ja pitkittyneet (krooniset) terskan ja esinahan tulehdukset. Penissyövän esiaste hoidetaan tavallisesti laserilla, penissyöpä leikataan.

Milloin hoitoon?

Terskan ja esinahan tulehdukseen voi liittyä toisinaan parafimoosi (ks. kuva «Balanopostiitti (espanjalainen kaulus)»7), jossa kireä esinahka jää taakse ja aiheuttaa terskaan ja esinahkaan voimakkaan turvotuksen. Uhkana on peniksen pään hapenpuute. Esinahka on saatava paikalleen välittömästi; kylmä vesi ja puudutusgeeli auttavat. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos esinahkaa ei saa paikalleen kotikonsteilla.

Virtsaputken tulehdus ja vuoto on aihe hakeutua hoitoon lähipäivinä.

Itsehoitoon vastaamaton terskatulehdus on aihe hakeutua hoitoon lähiviikkoina.