Etusivu » Korvalehden rusto-ihotulehdus (kondrodermatiitti)

Korvalehden rusto-ihotulehdus (kondrodermatiitti)

Lääkärikirja Duodecim
6.5.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Kondrodermatiitti on yksi tai useampi kipeä kyhmy korvalehdessä. Se on tavallisesti merkki paikallisesta ruston ja ihon tulehduksesta. Se on yleinen ikääntyvässä väestössä, useammin miehillä kuin naisilla. Tulehduksen mekanismina pidetään paikallista verenkierron salpautumista pienten valtimoiden ahtautumisen seurauksena. Sen tavallisin syy on nukkuminen aina toisella kyljellä, mutta siihen vaikuttavat myös korvalehden muoto, auringon ultraviolettisäteily, paleltuminen, korvat peittävä kireä tai hankaava päähine, kuulosuojaimien käyttö ja korvalehden vammat. Nuoremmilla potilailla se voi liittyä johonkin autoimmunisairauteen «Autoimmuunisairaudet»1.

Oireet

Kyhmyjä on tavallisimmin korvalehden reunassa (ks. kuva «Rusto-ihotulehdus korvalehden reunassa»1), mutta niitä voi olla korvalehden keskiosan harjanteessa tai missä tahansa muussakin korvalehden ulkonevassa osassa. Aluksi kyhmy on muutaman millimetrin läpimittainen, vaalea ihonalainen kohouma. Se on tavallisesti kivuton eikä saa potilasta hakeutumaan lääkäriin. Kun kyhmy sitten tulehtuu, sen ympäristö alkaa punoittaa ja korvalehti tulee araksi. Kipu häiritsee yöunta. Tulehdus voi olla niin voimakas, että kyhmyn keskelle tulee rupi tai ruven peittämä haavauma. Kyhmy kasvaa muutamassa kuukaudessa 5–20 mm:n kokoiseksi, mutta ei sen suuremmaksi. Kyhmyjä on joillakin vain yksi, joillakin niitä on useita.

Taudin toteaminen

Vaaleat kyhmyt korvalehden reunassa tuottavat harvoin ongelmia taudinmäärittelyssä. Sen sijaan rupeutuvan tai haavautuvan kyhmyn erottaminen tyvi- (ks. «Tyvisolusyöpä (basaliooma)»2) ja okasolusyövästä (ks. «Ihon okasolusyöpä»3) ilman koepalaa voi olla mahdotonta. Myös korvalehden aktiininen keratoosi (ks. «Aurinkokeratoosi»4) voi muistuttaa kondrodermatiittia.

Itsehoito

Jollei nukkumakyljen vaihto syystä tai toisesta ole mahdollista, painetta korvalehdessä voi pienentää pehmeämmällä tyynyllä tai reikätyynyllä. Reikätyynyjä saa alan liikkeistä, mutta yhtä hyvin sellaisen voi tehdä itsekin pehmeästä vaahtomuovista. Hydrokortisonivoide helpottaa hieman, mutta ei korjaa tilannetta.

Milloin hoitoon

Lääkärin puoleen pitäisi kääntyä, kun kipu korvalehdessä häiritsee yöunta tai kun diagnoosi on epävarma. Lääkärin hoitokeinoja ovat vahva kortisonivoide, kortisonin ruiskutus kondrodermatiittikyhmyyn, kyhmyn poistaminen leikkaamalla, jäädyttäminen nestetypellä, tai käsittely laserilla. Myös nitroglyseriinivoidetta voidaan kokeilla. Hoitotulos millä tahansa hoidolla ei ole aina odotusten mukainen.

Ehkäisy

Nukkumiskyljen vaihtelu, pehmeä tyyny ja korvalehtien traumojen välttäminen pienentävät kondrodermatiitin vaaraa.

Käytettyjä lähteitä

Marks VJ. Chondrodermatitis nodularis helicis. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1119141-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).