Etusivu » Solisluun murtuma, lapaluun murtuma

Solisluun murtuma, lapaluun murtuma

Lääkärikirja Duodecim
3.10.2019
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt

Solisluun murtuma syntyy yleensä kaaduttaessa ojennetun käden varaan tai olkanivelen päälle. Samalla voi syntyä murtuma tai murtumia lapaluun lisäkkeisiin, jotka muodostavat osan olkaniveltä.

Lapaluun selän puolella oleva siipi voi vaurioitua suoraan selkään kohdistuvan vamman seurauksena.

Oireet

Tavallinen solisluun murtuma on yleensä helposti havaittavissa solisluussa näkyvänä pykälänä tai turvotuksena. Kipua on paikallisesti murtuman kohdalta painettaessa ja myös olkaniveltä liikuteltaessa. Mikäli solisluun ja lapaluun ulokkeiden väliset nivelsiteet ovat vaurioituneet tai lapaluun lisäkkeissä on murtuma, kipu on laajempaa ja paineltaessa solisluun pää antaa perään (ks. kuva «Solisluun murtuma»1).

Lapaluun siiven murtumissa pääasiallinen oire on paikallinen kipu.

Milloin hoitoon

Epäiltäessä solisluun tai muuta olkapään seudun murtumaa on aina syytä hakeutua kiireellisesti hoitoon vamman laajuuden ja hoidon tarpeen arvioimiseksi. Selvittely edellyttää yleensä röntgenkuvausta ja olkapään tutkimista nivelsidevaurioiden selvittämiseksi.

Vähäinen solisluun keskiosan murtuma paranee hyvin. Mitellasidosta pidetään 3–4 viikkoa, minkä jälkeen aloitetaan olkanivelen varovainen liikuttelu. Ranne- ja kyynärniveltä voi ja on tarpeellista liikutella heti alusta pitäen. Aikuisella murtuman luutuminen täyteen vahvuuteen kestää 6–9 viikkoa.

Vaikeammat solisluun murtumat, joissa murtuman osat ovat etäällä toisistaan tai joihin liittyy luun paikoillaan pysymistä haittaava nivelsiteiden vaurio samoin kuin lapaluun lisäkkeiden vauriot, saattavat tarvita leikkaushoitoa parantuakseen.

Pelkän lapaluun siiven murtuman hoidoksi riittää mitellasidos 2–3 viikoksi.

Käytettyjä lähteitä

Pajarinen J. Solisluun ja lapaluun murtumat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 9.5.2018.