Etusivu » Pyogeeninen granulooma (bakteeri-infektion aiheuttama ihoverisuonikasvain)

Pyogeeninen granulooma (bakteeri-infektion aiheuttama ihoverisuonikasvain)

Lääkärikirja Duodecim
5.3.2013
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Pyogeeninen granulooma (Granuloma pyogenicum, Granuloma telangiectaticum) tarkoittaa sananmukaisesti sitä, että se on paikallisen bakteeri-infektion aiheuttama ihokasvain, joka koostuu verisuonista ja löysästä sidekudoksesta. Sen synnyssä ei kuitenkaan aina tarvita ihotulehdusta, vaan sellainen voi kasvaa ilman ulkoista syytä. Virusinfektioiden, pienten vammojen, ihon verisuonten kehityshäiriöiden ja hormonien katsotaan edesauttavan sen syntyä.

Tautia esiintyy ihossa sekä erityisesti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana suun ja nenän limakalvoilla. Sellaisia on jopa 5 %:lla odottavista äideistä. Siitä käytetään myös muita nimiä, kuten epulis gravidarum ja raskausgranulooma.

Pyogeenisten granuloomien tyyppipaikkoja ovat sormet ja varpaat, etenkin kynnenvieruskudokset. Isotretinoiini (aknelääke) ja asitretiini (psoriaasilääke) edistävät niiden kehittymistä. Tavallisia pyogeenisia granuloomia on enimmäkseen aikuisilla ja noin 0,5 %:lla lapsista, pojilla ja tytöillä yhtä usein. Ne ovat hyvin harvinaisia alle puolivuotiailla vauvoilla.

Oireet

Pyogeeninen granulooma on tavallisesti 4–5 mm:n läpimittainen, puolipallon muotoinen, punainen kosketusarka kasvain, joka vuotaa helposti verta (ks. kuva «Pyogeeninen granulooma»1). Joskus pyogeeninen granulooma on väriltään tumma (ks. kuva «Tumma pyogeeninen granulooma»2).

Taudin toteaminen

Tyypillisessä tapauksessa diagnoosi on helppo tehdä kasvaimen ulkonäön perusteella. Joskus se voi muistuttaa muita tummia kasvaimia, muun muassa melanoomaa. Sellaisissa tapauksissa kasvain poistetaan leikkaamalla mikroskooppitutkimukseen.

Hoito

Raskauden aikana syntyneet kasvaimet parantuvat yleensä itsekseen synnytyksen jälkeen. Muiden pyogeenisten granuloomien hoito tapahtuu lääkärissä. Kasvain voidaan poistaa paikallispuudutuksessa veitsellä, laserilla, nestetyppijäädytyksellä tai sähköhyydytyksellä. Se ei yleensä uusiudu.

Ehkäisy

Kynsivallitulehdukset (ks. «Kynsivallintulehdus»1) ja sisään kasvaneet kynnet (ks. «Sisäänkasvanut kynsi»2) tulisi hoitaa ajoissa, sillä niissä pyogeenisten granuloomien vaara on suurentunut. Muuten niiden tuloa ei voi ehkäistä.

Käytettyjä lähteitä

Pierson J C. Dermatologic manifestations of pyogenic granuloma (Lobular capillary hemangioma). www.emedicine.medscape.com/article/1084701