Etusivu » Kierukkaehkäisy

Kierukkaehkäisy

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kierukka sopii raskaudenehkäisymenetelmäksi useimmille naisille. Valittavana on kuparikierukka (ks. «Kuparikierukka»1), jossa kierukan muovirunkoon on kiinnitetty kuparilanka, tai hormonikierukka (ks. «Hormonikierukka»2), jossa muovisen kierukan varren ympärillä on keltarauhashormonia paikallisesti erittävä säiliö. Kierukka on varma ja turvallinen ehkäisymenetelmä, joka sopii hyvin pitkäaikaiseen ehkäisyyn. Tavallinen suositus on viiden vuoden käyttö, jonka jälkeen kierukka tulee vaihtaa.

Kierukan ehkäisyteho

Kierukan ehkäisymekanismia ei tarkkaan tunneta, mutta ilmeisesti sekä kuparikierukka että hormonikierukka estävät munasolun hedelmöittymistä. Kuparikierukka aiheuttaa kohdun limakalvolla reaktion, joka muuttaa limakalvoeritteen sukusoluille epäedulliseksi ja häiritsee niiden toimintaa ja elinkykyä. Hedelmöityminen estyy useimmiten kokonaan, ja vaikka se tapahtuisikin, hedelmöitynyt munasolu ei voi kiinnittyä kohdun limakalvoon. Tästä syystä kuparikierukkaa voidaan käyttää jälkiehkäisyyn (ks. «Jälkiehkäisy»3). Hormonikierukan käyttäjällä kohdunsuun lima niukkenee ja muuttuu sitkeäksi, jolloin siittiöiden kulku vaikeutuu.

Kierukan käytön vasta-aiheet

Kierukkaa ei voi käyttää, jos on epäily raskaudesta, hoitamaton gynekologinen tulehdus, ylimääräistä veristä vuotoa emättimestä tai kohdun pahanlaatuinen kasvain tai sen epäily. Myös emättimen, kohdunkaulan tai kohdun runko-osan poikkeavat rakenteet (esimerkiksi myoomat [ks. «Myoomat (kohdun lihaskyhmyt)»4], kaksiosainen kohtu) voivat estää kierukan käytön.

Kierukan asettaminen

Kierukan asentaa lääkäri tai muu riittävän koulutuksen saanut terveydenhuollon ammattilainen. Mahdolliset tulehdusoireet on tutkittava ja hoidettava ennen kierukan asetusta. Oireettomalta naiselta ei tarvitse tutkia papaa tai tulehdusnäytteitä ennen kierukan asetusta. Kierukan asetus tehdään mielellään 10 päivän kuluessa vuodon alusta. Kierukka voidaan kuitenkin asettaa missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa, kunhan nainen ei ole raskaana. Synnytyksen jälkeen kierukka voidaan asentaa, vaikka kuukautiset eivät ole alkaneet, jos jälkitarkastus on ollut normaali ja synnytyksestä on kulunut kaksi kuukautta. Kierukka voidaan asettaa myös välittömästi raskauden keskeytyksen jälkeen.

Kierukan poisto

Kierukan poisto on asetusta helpompi toimenpide. Jos kierukka poistetaan kierron puolivälissä ja potilas on ollut yhdynnässä poistoa edeltävän viikon aikana, on raskauden riski olemassa, ellei uutta kierukkaa aseteta poistetun tilalle. Jos kierukka poistetaan raskaustoiveen vuoksi, voidaan toimenpide suorittaa milloin vain. Jos kierukka poistetaan haittavaikutusten vuoksi, poisto ajoitetaan mieluiten kuukautisvuotoon. Muuna aikana poistettaessa tarvitaan jälkiehkäisy, jos yhdyntöjä on ollut edeltävän viikon aikana ilman kondomin käyttöä.

Kierukan käytön seurannassa muistettavaa

Kierukkaraskauden sattuessa ehkäisin poistetaan mahdollisimman varhain. Raskautta saa jatkaa, koska kierukan ei ole todettu aiheuttavan sikiövaurioita. Alkuraskauden keskenmenon riski on vähän suurentunut. Jos raskaus ei ole toivottu, on raskauden keskeytys mahdollinen (ks. «Raskauden keskeytys»5).

Kierukan vaihtoa suositellaan yleensä viiden vuoden välein. Yksilöllisesti tästä ohjeesta voidaan monesti poiketa, erityisesti yli 45-vuotiaalla naisella.

Kierukka poistuu, joskus huomaamattakin, noin 5 %:lla käyttäjistä. Kohdun kaulakanavassa osittain tai kokonaan sijaitseva kierukka tulee vaihtaa uuteen. Määrämittaan katkaistut langat helpottavat seurantaa. Käyttäjää voidaan opastaa kierukan poistolankojen tunnusteluun, mutta rutiinisti tämä ei ole tarpeen. Jos gynekologisessa tutkimuksessa kierukan langat eivät näy, voi lääkäri kaikututkimuksessa tarkistaa, sijaitseeko kierukka kohtuontelossa.

Käytettyjä lähteitä

Heikinheimo O, Suhonen S, Lähteenmäki P. Raskauden ehkäisy ja sterilisaatio. Kirjassa: Ylikorkala O, Tapanainen J (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 134–166.