Etusivu » Loppuraskauden verenvuoto

Loppuraskauden verenvuoto

Lääkärikirja Duodecim
1.11.2019
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Loppuraskauden verenvuodon taustalla voi olla useita syitä. Vuoto tulee yleensä kohtuontelosta, mutta se voi aiheutua myös emättimen tai kohdunkaulan tulehduksesta, haavaumasta tai kasvaimesta. Se voi olla synnytyksen käynnistymiseen, supisteluun ja kohdunsuun avautumiseen liittyvää verenvuotoa. Joskus yhdynnän jälkeen esiintyy limakalvolta peräisin olevaa niukkaa verenvuotoa. Kohdunsuun polyyppi saattaa aiheuttaa vuotoa. Noin 2–5 %:lla naisista voi esiintyä raskauden puolivälin jälkeen verenvuotoa. Vuodon syy voi tutkimusten jälkeenkin jäädä epäselväksi.

Etinen istukka (ks. «Etinen istukka»1) ja istukan ennenaikainen irtoaminen (ks. «Istukan ennenaikainen irtoaminen»2) aiheuttavat joskus runsastakin verenvuotoa emättimestä.

Oireet, tutkimukset ja hoito

Oireena on määrältään vaihteleva verinen vuoto. Siihen voi liittyä kipuja tai supistelua. Verensekainen valkovuoto viittaa tulehdukseen. Tällaisessa tilanteessa on syytä harkita tulehdusnäytteiden ja papakokeen (ks. «Papakoe»3) ottamista.

Verenvuotoa emättimestä ilmenee melko usein (noin 10 %:lla) raskauden jälkipuoliskolla. Se vaatii aina selvittelyä, joten lääkärin tutkimus on tärkeä. Usein vältetään sisätutkimusta; tarvittaessa vain spekulatutkimuksessa (emättimen ja kohdun suun tähystys, ks. «Gynekologinen tutkimus»4) arvioidaan vuodon määrää ja onko vuoto peräisin kohdusta. Sikiön vointi tarkistetaan sydänäänikäyrällä ja ultraäänitutkimuksella.

Hoito on syyn mukainen. Runsaan vuodon yhteydessä tutkimusten ja toimenpiteiden tarve on kiireellinen.

Milloin lääkäriin

Jos loppuraskaudesta ilmaantuu veristä vuotoa, on syytä hakeutua päivystyksenä synnytyssairaalaan, koska se voi olla merkki sikiötä uhkaavasta vakavasta vaarasta.

Normaali raskaus:

«Raskaus (normaali kulku)»18

Normaali synnytys:

«Normaali synnytys»19

Käytettyjä lähteitä

Nuutila M. Loppuraskauden verenvuodot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 18.6.2018