Etusivu » Diabeteksen hoito sairauspäivinä

Diabeteksen hoito sairauspäivinä

Lääkärikirja Duodecim
17.11.2015
diabeteshoitaja Paula Nikkanen

Kuume- ja tulehdussairaudet lisäävät stressihormonien eritystä ja insuliinin tarvetta. Terveellä ihmisellä insuliinin eritys lisääntyy ja verensokeri säilyy normaalina.

Diabetesta sairastavalla verensokeri pitoisuus suurenee ja myös ketoaineita voi ilmaantua vereen ja virtsaan.

Hoidon yleisperiaatteet

  • Diabeteslääkkeet on tärkeää ottaa, vaikka ruoka ei maistuisikaan.
  • Verensokeria mitataan itse tavallista useammin ja mittausten avulla arvioidaan lisälääkityksen tarve.
  • Riittävästä hiilihydraattien ja nesteen määrästä on huolehdittava sairauden aikana. Hiilihydraatit voi tarvittaessa nauttia nestemäisinä (täysmehu, virvoitusjuomat, mehu, mehukeitto esim.) pieninä annoksina tihein välein.

Insuliinihoitoinen diabetes

Jokaisella insuliinia käyttävällä diabeetikolla tulisi olla yksilölliset ohjeet lisäinsuliinin annostelusta sairaspäivien aikana. Kuume- ja tulehdustautien aikana insuliinintarve voi jopa kaksinkertaistua.

Sairauspäivinä verensokerin omamittauksissa tavoitellaan tasoa 8–10. Jos verensokeri on yli 10 mmol/l, otetaan lisäinsuliinia yksilöllisen ohjeen mukaan.

Oksennus- ja ripulitaudissa hiilihydraattien imeytyminen häiriintyy, minkä vuoksi ennen ateriaa pistettävän lyhytvaikutteisen insuliinin määrää voi olla tarpeen pienentää. Pitkävaikutteinen (perusinsuliini) pitää aina pistää, vaikka syömisen määrä vähenisi. Annosta voidaan vähentää 2–30 prosenttia omamittausten mukaan.

Milloin hoitoon?

Hoitoon on syytä hakeutua seuraavissa tilanteissa:

  • Jos verensokeri on selvästi noussut (> 15 mmol/l) eikä se lisäinsuliinin annostelusta huolimatta laske, on syytä olla yhteydessä omaan hoitopaikkaan tai hakeutua päivystykseen.
  • Jos vointi huononee tai mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä, on hakeuduttava hoitoon vuorokaudenajasta riippumatta.

Käytettyjä lähteitä

Ilanne-Parikka P. Insuliinihoito sairauspäivinä. Kirjassa: Ilanne-Parikka P ym. (toim.). Diabetes. Kustannus Oy Duodecim 2015, s. 297-99.