Etusivu » Nivelvaivat

Nivelvaivat

Lääkärikirja Duodecim
4.1.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Nivelissä esiintyy monenlaisia vaivoja. Ne voivat ilmetä kipuna niveltä käyttäessä, nivelsärkynä levossa oltaessa tai nivelten jäykkyytenä. Joissakin nivelsairauksissa nivel on turvonnut ja arka koskettaessa, toisissa kipeä nivel näyttää päältäpäin normaalilta. Nivelsairauden edetessä voi ilmaantua nivelen liikerajoituksia, nivel ei enää taivu normaalisti.

Syyt

Nivelsairaudet voivat syntyä hyvin monella tavalla. Virukset ja bakteerit voivat tulehduttaa myös niveliä. Yleisimmin niveltulehdus on seurausta reumaattisesta prosessista, jolloin elimistön puolustusmekanismit hyökkäävät nivelkalvoa ja muita nivelen rakenteita vastaan.

Moniin virustulehduksiin liittyy nivelvaivoja, jotka tuntuvat useissa nivelissä särkynä. Samalla ilmenee virustaudista riippuen muita sairauteen liittyviä oireita, kuten kuumetta ja ihottumia (esimerkiksi «Pogostantauti (nivelrokko)»1, «Vihurirokko»2 ja «Parvorokko (pikkurokko)»3).

Nivelen bakteeritulehdus (ks. «Niveltulehdus (artriitti)»4) esiintyy vain yhdessä nivelessä, esimerkiksi polvessa. Ilman mitään vammaa alkavat oireet kehittyvät nopeasti päivässä tai jopa muutamassa tunnissa: nivelessä tuntuu kipua, johon liittyy liikearkuus ja varauskipu, nivelen seutu on lämmin ja turvonnut, usein on pientä kuumetta. Sairaus on harvinainen, mutta tärkeä huomata, sillä nivel voidaan pelastaa vain nopealla hoidolla.

Nivelrikossa (ks. «Nivelrikko (artroosi)»5) on tyypillistä rasitukseen liittyvä kipu ja sitä seuraava särky. Yleisimpiä paikkoja ovat polvi ja lonkkanivel, mutta nivelrikkoa esiintyy myös käsissä, etenkin sormien kärkinivelissä.

Nivelreuma (ks. «Nivelreuma»6) alkaa yleensä vähitellen viikkojen aikana sormista, päkiöistä tai ranteista, mutta joskus myös muista nivelistä. Vaiva on useimmiten symmetristä eli se ilmenee molemmissa käsissä tai jaloissa. Tyypilliset oireet ovat aristus niveliä liikuttaessa, aamujäykkyys ja nivelen turvotus. Sen sijaan leposärkyä ei juuri ole.

Reaktiivinen niveltulehdus (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»7) alkaa yleensä alaraajojen yhdestä tai useammasta nivelestä. Sairaudelle on tyypillistä, että vaivoja on tavallisesti myös jänteiden ja nivelsiteiden kiinnityskohdissa, mikä ilmenee esimerkiksi jalkaterän joidenkin osien kipuna ja punoituksena.

Kihti (ks. «Kihti»8) alkaa yli puolessa tapauksissa isovarpaan tyvinivelestä, joka kipeytyy nopeasti (yleensä yöllä) ja on turvonnut ja punoittava.

Selkärankareumassa (ks. «Selkärankareuma»9) tyyppioire on selän jäykkyys, mutta osalla potilaita esiintyy myös samantapaisia niveloireita kuin reaktiivisessa niveltulehduksessa.

Sidekudostaudeissa (ks. «Yleistyneet sidekudossairaudet»10) esiintyy yleisesti erilaisia nivelvaivoja. Muita oireita ovat ihomuutokset ja lihaskivut.

Psoriaasiin (ks. «Psoriaasi»11) liittyy osalla potilaita niveltulehduksia, jotka ilmenevät muutamassa nivelessä, myös epätavallisissa paikoissa kuten solisluiden nivelissä. Niihin voi liittyä sormien ja varpaiden makkaramainen turvotus.

Milloin hoitoon

Jos yksi nivel (usein polvi) ilman edeltävää vammaa tulee kipeäksi ja turpoaa nopeasti yhden päivän tai tuntien kuluessa, pitää hakeutua hoitoon viivyttelemättä vuorokaudenajasta riippumatta. Syynä voi olla nivelen bakteeritulehdus, joka pitää hoitaa kiireesti antibiooteilla.

Muiden niveloireiden kohdalla ei voida antaa näin selkeitä ohjeita. Hoitoon hakeutumiseen vaikuttavat nivelvaivojen voimakkuus ja kesto. Seuraavia suuntaviivoja voidaan noudattaa:

  • Jos nivelvaivoja esiintyy päiväkausia siinä määrin, että ne haittaavat jokapäiväistä elämää, on syytä selvittää, mikä nivelsairaus on kyseessä.
  • Hoitoon on aihetta hakeutua tavallista herkemmin, jos vaivat pahenevat päivästä toiseen.
  • Silloin kun oireet muistuttavat nivelreumaa (liikearkuus ja turvotus symmetrisesti useissa nivelissä ja aamujäykkyyttä), hoitoon hakeutumista ei pidä viivytellä, koska varhainen hoito parantaa tuloksia.
  • Jos jonkin äkillisen virustaudin yhteydessä muiden oireiden ohella myös nivelet särkevät, niveloireiden vuoksi ei tarvitse hakeutua hoitoon. Hoidon tarpeellisuus ratkeaa muiden oireiden ja yleistilanteen perusteella.

Käytettyjä lähteitä

Luosujärvi R. Niveltulehdusoireisen potilaan tutkiminen avohoidossa. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.9.2018.