Etusivu » Arpijuovat, raskausarvet

Arpijuovat, raskausarvet

Lääkärikirja Duodecim
29.10.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Arpijuovia (raskausarpia; latinaksi striae distensae) syntyy yhdeksälle kymmenestä naisesta raskauden aikana rintoihin ja alavatsaan, usein myös reisiin. Niitä tavataan myös kahdella kolmasosalla murrosikäisistä tytöistä ja nuorista naisista sekä noin kolmasosalla nuorista miehistä. Syynä on useimmiten nopea pituuskasvu tai painonnousu, jolloin iho ei ehdi venyä riittävästi vaan ihon sidekudos repeää. Arpijuovien ilmestyminen voi liittyä voimakkaiden kortisonivoiteiden käyttöön taipeissa, etenkin nivus- ja kainaloseuduissa (ks. kuva «Nivustaipeen seudun arpijuova»1). Myös pitkä sisäinen kortisonilääkitys lisää arpijuovien vaaraa. Anabolisten steroidien käyttö lihasmassan lisäämiseen voi aiheuttaa arpijuovia (ks. kuva «Reiden ihorepeymien aiheuttamia arpijuovia»2).

Oireet

Arpijuovat ilmestyvät ilman näkyvää traumaa. Ne eivät kutia tai kirvele. Aluksi juovat punoittavat, mutta ne vaalentuvat vuosien mittaan ja muuttuvat ajan mittaan lähes huomaamattomiksi. Arpijuovien iho jää tosin ohueksi ja kiiltäväksi. Se rikkoutuu helpommin kuin muu iho. Selässä juovat ovat tavallisesti vaakasuuntaisia, kyljissä, vatsassa, reisissä ja olkavarsissa pituussuuntaisia. Suurin haitta on kosmeettinen.

Taudin toteaminen

Diagnoosiin riittää arpijuovien näkeminen. Altistavat tekijät kartoitetaan ja tarvittaessa tehdään joitakin laboratoriokokeita. Koepalaa ei tarvita.

Itsehoito

Markkinoilla on lukuisia kosmeettisia tuotteita, joiden väitetään nopeuttavan arpien häviämistä. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole esitetty asiallisia tutkimustuloksia. Kevyt hieronta raskauden aikana saattaa vähentää raskausarpien syntyä.

Milloin hoitoon?

Diagnoosissa on harvoin epävarmuutta. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä tretinoiinivoidetta, jonka on osoitettu nopeuttavan arpijuovien häviämistä. Niitä voidaan hoitaa myös erityyppisillä lasereilla, joilla on raportoitu saadun hyvä tulos 50–80 %:ssa tapauksista.

Käytettyjä lähteitä

Timur Tashan S, Kafkasli A. The effect of bitter almond oil and massaging on striae gravidarum in primiparaous women. J Clin Nurs 2012;21(11-12):1570-6. «PMID: 22594386»PubMed

Alaiti S. Striae distensae. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1074868-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).